EU foreslår at fjerne moms i kampen mod stigende fødevarepriser

I en ny støttepakke for at sikre EU’s fødevareforsyning foreslår Europa-Kommissionen nu momsindgreb som håndsrækning til producenter og pengesvage forbrugere. De nuværende regler åbner for nulmoms på ”særligt fødevarer”, fremgår det af dokumenter.
Europa-Kommissionen foreslår nu at sænke momsen på fødevarer for at afbøde mulige prisstigninger forbundet med krigen i Ukraine. (ILLUSTRATION) | Foto: Annika Byrde
Europa-Kommissionen foreslår nu at sænke momsen på fødevarer for at afbøde mulige prisstigninger forbundet med krigen i Ukraine. (ILLUSTRATION) | Foto: Annika Byrde
AF PETER THOMSEN, WATCH MEDIERS EU-KORRESPONDENT

BRUXELLES – Hvis den danske regering vil afbøde eventuelle prisstigninger på fødevarer, vil et af de oplagte redskaber være at skære i momssatserne for at give en hjælpende hånd til både producenter og forbrugere.

Det er ét af en række indgreb foreslået af Europa-Kommissionen, der i et ventet udspil til at sikre EU’s fødevareforsyning ovenpå invasionen af Ukraine, bl.a. blåstempler implementeringen af for eksempel nulmoms for at holde priserne i butikkerne stabile.

Netop forbrugerpriserne var ellers ikke et emne, der blev brugt mange ord på, da to af unionens kommissærer – landbrugskommissær Janusz Wojciechowski og ledende næstformand Valdis Dombrovskis – onsdag gik på podiet i Bruxelles for at præsentere pakken.

I en meddelelse fra Kommissionen peger man dog på, at eventuelle prisstigninger med rod i krigen vil kunne afhjælpes ved f.eks. at skære i momssatserne – også kendt som value added tax (VAT) – og ”opfordre økonomiske aktører til at fastholde detailpriserne”, fremgår det.

Dykker man længere ned i Kommissionens udspil, uddybes det, at netop mulighederne for at sænke VAT’en første gang blev godkendt af EU’s ministerråd tilbage i december.

Dette ”gør medlemsstater i stand til at mindske deres (moms-, red.) satser ned til 0 pct. på visse varer og ydelser, som adresserer grundlæggende behov, særligt fødevarer”, bemærker Kommissionen.

Allerede for halvanden uge siden var der ingen tvivl hos landbrugskommissær Janusz Wojciechowski. Der var brug for
Allerede for halvanden uge siden var der ingen tvivl hos landbrugskommissær Janusz Wojciechowski. Der var brug for "robust handling til at modstå de stigende produktionsudfordringer og fødevarepriser”, skrev han ovenpå et topmøde i Versailles. (ARKIV) | Foto: JOHN THYS/AFP / AFP

Hunger-krigen

Europa-Kommissionens pakke indskriver det seneste kapitel i den fortsat mere omfattende krig i Ukraine. Konflikten omfatter dog i dag langtfra kun landjorden i Østeuropa, men har rejst fundamentale spørgsmål om bl.a. EU’s energiforbrug, forsyningskæder og grundlæggende selvstændighed.

Senest er også fødevareområdet ifølge ifølge landbrugskommissær Janusz Wojciechowski for længst blevet indlemmet som en stadigt mere central del af sikkerhedspolitikken – særligt efter, at den russiske præsident Vladimir Putin i kommissærens optik nu anvender en hungrende befolkning som våben.

”Det er ikke første gang i Ruslands imperiale historie, at man angriber fødevaresystemet for at skabe sult,” sagde kommissæren bl.a. fra podiet i Bruxelles.

Det er ikke kun den polske landbrugskommissær, som gennem de seneste uger er begyndt at skue indad.

Spørgsmål om strategisk autonomi har generelt skudt til toppen af de politiske dagsordener – ikke mindst på fødevareområdet, hvor emnet, som tidligere beskrevet af FødevareWatch, for få uger havde indskrevet sig på et højprofileret topmøde mellem unionens regeringschefer i Versailles.

Dengang stod det også klart, at mødepunktet blot ville være det første i en længere diskussion om sikringen af fødevarer til EU.

”Det er klart et område at holde øje med,” som en EU-diplomat vurderede det overfor FødevareWatch.

Debat om europæisk fødevareuafhængighed er på bordet hos EU-ledere

Endnu ikke et problem

Hos Europa-Kommissionen lægger man ikke skjul på, at onsdagens samlede pakke er kommet relativt hurtigt fra tanke til handling. Overfor FødevareWatch understreger højtstående embedsmænd således, at når der nu – få uger efter det franske topmøde – sendes konkrete initiativer i spil, skal det ses som et signal til EU’s medlemslande om, at der skal handles nu.

Samtidig understreges det dog, at da Europa er mere eller mindre selvforsynende som fødevareproducent, er der mere tale om prisbekymringer end manglende udbud. Pointen opsummeres også i onsdagens kommunikation:

”For EU er fødevaretilgængeligheden ikke sat på spil, men det er fødevarernes (prismæssige, red.) overkommelighed for lavindkomst-personer er,” skriver Kommissionen, der samtidig fastslår:

”Der er ingen risiko for udbredte mangler for forbrugere.”

Fiskere ønsker hjælp til høje brændstofudgifter

EU-Kommissær: Der er brug for ”robust handling” mod stigende fødevarepriser

EU åbner for hjælpepakker til virksomheder ramt af energikrise


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også