Sløjt år for store leveringstjenesters aktiekurser

Året har budt på masser af aktivitet på det internationale leveringsmarked, men på aktiefronten er stemningen mere afdæmpet. Det har været et sløjt år for selskaber som Just Eat, Delivery Hero og Doordash, der også har aktiviteter i Danmark.

Milliardsatsninger, opkøb og jagt på flere markedsandele har præget markedet for leveringstjenester de senere år med masser af nye aktører og masser af opmærksomhed.

Mens pandemien for alvor har skubbet til markedet for levering af restaurantmad og dagligvarer, er investorernes interesse for branchen også steget markant.

For et år siden ramte amerkanske Doordash de amerikanske børslister med brask og bram, men er efter en heftig kursstart faldet tilbage og er dykket godt 1,5 pct. på et år. Doordash ramte det danske marked med opkøbet af finske Wolt i november.

 

I Storbritannien var der i foråret kæmpe forventninger til børsnoteringen af Deliveroo, der både skulle være blandt de største introduktioner på London-børsen i årevis og vise tech-vejen.

Aktien blev udbudt til kurs 390 pence, men en katastrofal start på børslivet begyndte med et kursfald på over 25 pct. på åbningsdagen, der lukkede i kurs 286. Efter en optur i efteråret er kursen nu igen dykket til omkring 211 pence og må betegnes som en af årets børsskuffelser.

Tysk travlhed

I Tyskland har Delivery Hero også haft travlt med udvidelser og opkøb, herunder af danske Hungry i oktober, men på investorfronten har selskabet langt fra imponeret. Selskabet blev børsnoteret i sommeren 2017, men aktiekursen er det seneste år dykket med over 17 pct. og har været på mange rutscheture gennem året.

Delivery Hero er udbyder af en af de mest benyttede handelsplatforme i verden - og har aktiviteter i en lang række asiatiske lande gennem brandet Foodpanda. Senest har den tyske koncern dog trukket stikket til dette brand i hjemlandet.

Just Eat Takeaway er den rutinerede børsræv i dette selskab med noteringen i London i 2014, hvor Just Eat begyndte på børslisterne, inden selskabet blev opslugt af hollandske Takeaway.

Koncernen overtog i sommer amerikanske Grubhub i en handel til omkring 48 mia. kr., der ville gøre Just Eat Takeaway til verdens største aktør for online madlevering udenfor Kina.

På aktiefronten har de store armbevægelser dog ikke vundet investorernes begejstring, idet kursen næsten er halveret i år og ikke har været i nærheden af topniveauet for et år siden omkring 100 euro. I dag ligger kursen omkring 47-48 euro.

Masser af konkurrence

Mens de etablerede aktører har udvidet til nye markeder gennem opkøb, er der gennem året kommet masser af ny konkurrence til markedet - og mere i vente.

I Tyskland er den nye madleverandør Flink på hastig fremmarch og har hentet knap 5 mia. kr. i frisk kapital i december med blandt andre Doordash og dagligvarekæmpen Rewe i ryggen.

Tyrkiske Getir har hentet over 6 mia. kr. over tre investeringsrunder i år - og selskabet har kastet sig ind i både det europæiske og amerikanske marked med store ambitioner. En amerikansk børsnotering og yderligere opkøb er luftet hos Nasdaq af topchef Nazim Salur i november.

Den asiatiske super-app Grab med både leverings-, finans- og andre servicetjenester indbygget fik sin børsdebut på børsen i New York i begyndelsen af december som den største introduktion af et asiatiske selskab nogensinde, hvor der blev hentet knap 30 mia. kr.

Aktiekursen hos det Singapore-baserede selskab dykkede på førstedagen betragteligt med over 20 pct. Kursen har ikke siden genvundet terræn og ligger nu på omkring 7 dollar.

Kommer onlinekæmpen i 2022?

Flere iagttagere kigger mod Amazon for at spotte næste store træk på leveringsfronten med dagligvarer, idet onlinekæmpen angiveligt planlægger et større indtog med levering af dagligvarer i USA og Europa.

Amazon har gennem flere år leveret dagligvarer i samarbejde med aktører som Morrisons i Storbritannien og Whole Foods i USA, og nu ventes modellen at blive bredt ud over hele Europa samt i USA.

Det kan øge konkurrencen med aktører som Instacart og Uber i hjemlandet - foruden viften af øvrige aktører på markedet, hvor grænserne mellem koncepterne og de transporterede varer hurtigt viskes ud.

Til sammenligning med leveringstjenesternes kursudvikling er det danske referenceindeks, OMXC25, i år steget med godt 16 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter