Nordea: Chiles nye lakseregler vil stabilisere markedet

Et nyligt præsenteret loft over fangsten for lakseopdræt i Chile vil gavne lakseindsutrien globalt, vurderer norsk analytiker.
Foto: Luis Hidalgo/AP/POLFOTO/arkiv
Foto: Luis Hidalgo/AP/POLFOTO/arkiv

Ny regler, der begrænser enorme udsving i produktionen af havopdrættede laks fra Chile, vil blive til fordel for verdens store lakseproducenter.

Det vurderer Nordeas markedsekspert Kolbjørn Giskeødegård ifølge branchemediet Undercurrent News.

"Alt, hvad der begrænser store kapacitetsudvidelser vil gavne lakseindustrien. Selv de chilenske producenter vil drage fordel af dette," siger han til Undercurrent News.

Kolbjørn Giskeødegårds analyse kommer i kølvandet på, at det i slutningen af sidste uge kom frem, at den chilenske regering har indført nye gennemgribende regler for laksefiskeri i det sydamerikanske land med den lange kyststrækning, hvilket bringer Chile på linje med andre store fiskerinationer på det regulatoriske område.

Analytiker: Norges lakseselskaber vil forsætte med at spinde guld

Maksimalt 3 pct. mere

De nye regler har været imødeset med stor spænding fra flere dele af lakseindustrien, da selskaberne, som opererer i landet har oplevet markante problemer i den seneste tid. Det skyldes, at algeopblomstring og sygdomsproblemer har skåret gevaldigt ned på fiskebestanden ud for Chiles kyst.

De nye regler betdyer, at der fremover vil være et loft over fangsten for lakseopdræt, ligesom myndighederne vil tilbyde incitamentsbetalinger for reduceret produktion, og man nedbryder de bureaukratiske barrierer en smule, skriver branchemediet.

Helt konkret betdyer det blandt andet, at selskaberne ikke må øge produktionen med mere end 3 pct. i løbet af et givent år.

Store selskaber som Marine Harvest og AquaChile har presset på for, at regeringen tager den norske model til sig, hvor store lakseopdræt, der ligger langt fra hinanden, kan opnå licenser. Denne model er siden blevet kopieret af andre fiskerinationer som Canada, Færøerne og Skotland.

Et smuthul

Ifølge Kolbjørn Giskeødegård fra Nordea har Chiles laksopdræt konsekvent haft store udsving i produktionen, siden branchen blev bygget op fra bunden i 1970'erne og 1980'erne.

Ifølge Undercurrent News har de nye regler dog et smuthul i den forstand, at laksefarmere, der præsterer dårligt på miljøområdet, kan skifte usund eller sygdomsramt fisk til andre koncessioner i andre dele af Chile og dermed potentielt overføre virus og bakterier til andre steder. Der er mere end 1.000 koncessioner i Chile, og mere end halvdelen af dem er tomme, skriver Undercurrent News.

Chile indfører længe ventede lakseregler

Fiskekvoter koster dyrt for dansk vækstkoncern

Vacciner kan være løsningen på massive lakseproblemer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter