FødevareWatch

Chile indfører længe ventede lakseregler

Chilenske myndigheder har langt om længe indført nye regler for lakseopdræt i landet, hvor industrien har været under gevaldigt pres på det seneste.

Foto: Luis Hidalgo/AP/POLFOTO/arkiv

Den chilenske regering har nu indført nye gennemgribende regler for laksefiskeri i det sydamerikanske land med den lange kyststrækning, hvilket bringer Chile på linje med andre store fiskerinationer på det regulatoriske område.

Det skriver branchemediet Undercurrent News.

De nye regler har været imødeset med stor spænding fra flere dele af lakseindustrien, da selskaberne, som opererer i landet har oplevet markante problemer i den seneste tid. Det skyldes, at algeopblomstring og sygdomsproblemer har skåret gevaldigt ned på fiskebestanden ud for Chiles kyst.

De nye regler betdyer, at der fremover vil være et loft over fangsten for lakseopdræt, ligesom myndighederne vil tilbyde incitamentsbetalinger for reduceret produktion, og man nedbryder de bureaukratiske barrierer en smule, skriver branchemediet.

Helt konkret betdyer det blandt andet, at selskaberne ikke må øge produktionen med mere end 3 pct. i løbet af et givent år.

Brug for stabilitet

"Vi har lyttet igennem længere tid, men nu har vi indført sanitære regler for sektoren. Der er mange mennesker ansat i denne sektor, som har brug for helt klare regler og stabilitet i fremtiden," udtalte Raul Sunico, der er undersekretær for fiskeri og akvakultur i den chilenske regering, ifølge Undercurrent News ved et pressemøde mandag 20. juni.

Store selskaber som Marine Harvest og AquaChile har presset på for, at regeringen tager den norske model til sig, hvor store lakseopdræt, der ligger langt fra hinanden, kan opnå licenser. Denne model er siden blevet kopieret af andre fiskerinationer som Canada, Færøerne og Skotland.

Ifølge Raul Sunico har man i udarbejdelsen af de nye regler netop skelet til erfaringer fra andre lande, ligesom man har overvejet Chiles egen ”geografiske og biologiske realitet”.

Massedød rammer store laksekoncerner hårdt

Marine Harvest fyrer 500

Vacciner kan være løsningen på massive lakseproblemer

Norsk laks vil vinde på chilenske kvaler på kort sigt, men…

Internationale lakseproblemer skaber bekymring hos Coop

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier