FødevareWatch

Norsk laks vil vinde på chilenske kvaler på kort sigt, men…

Lakseproducenter i Norge nyder lige nu godt af de omfattende problemer i Chile, men det kan give problemer for de selvsamme producenter på den længere bane. Det siger flere analytikere til Undercurrent News.

Foto: FINN FRANDSEN/POLFOTO/ARKIV

Det er sjældent en god idé at tisse i bukserne for at få en smule varme. Men det er ifølge flere analytikere den effekt, som de nuværende problemer i den chilenske lakseindustri vil få for de norske producenter på længere sigt.

Det skriver Undercurrent News.

For selvom den omfattende algeopblomstring i Chile, som har taget livet af mange millioner fisk, skærer gevaldigt i det globale lakseudbud og sender priserne i vejret på den korte bane, så vil den også medføre et underudviklet marked på længere sigt.

"Hovedproblemet er, at producenter ikke vil være i stand til at udvikle markedet yderligere med lavt udbud, så det vil ødelægge industriens muligheder for at vokse," siger Tore Toenseth, der er analytiker for den norske investeringsbank Sparebank 1 Markets, til Undercurrent News.

Både Tore Toenseth og analytikeren Kolbjørn Giskeødegård fra Nordea fortæller, at de højere priser på laks kan gøre fisken til et luksusprodukt, der i højere grad skubbes over mod et dyrere segment af markedet.

Ifølge branchemediet er priserne på norsk laks steget fra godt 40 NOK per kg. i september sidste år til mere end 61 NOK per kg. i denne måned.

Tegn på forbedring i Chiles lakseindustri

Internationale lakseproblemer skaber bekymring hos Coop

Så meget har Chiles lakseproducenter tabt til algeopblomstring

Marine Harvests algeproblemer er større end antaget

Forsiden lige nu

Her er de danske producenter bag Michelin-stjernerne

Det er ikke kun de mange kokke og restauranter, som skal sole sig i succesen fra Michelin-guiden, der mandag uddeler årets stjerner i Norden. På et nyt landkort får restaurantgæsterne mulighed for at se, hvilke producenter og leverandører, der har dyrket lilla blomkål og lavet kødet i lammetataren.

Udsigt til rekordproduktion af danske grise

Landmændenes produktion af smågrise ventes i år at stige til næsten 33 mio. - det højeste niveau nogensinde. En stor del af smågrisene eksporteres, men efter mange års fald er der også udsigt til svag vækst i slagtningerne i Danmark.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier