Lektor: Fiskeristyrelsen gav vildledende oplysninger til Folketinget

Med oplysninger fra Fiskeristyrelsen videregav minister vildledende oplysninger om ulovligt muslingefiskeri til Folketinget. 
Folketinget blev vildledt i sagen om ulovligt muslingefiskeri i Limfjorden, ifølge TV 2. | Foto: Jens Dresling
Folketinget blev vildledt i sagen om ulovligt muslingefiskeri i Limfjorden, ifølge TV 2. | Foto: Jens Dresling

Fiskeristyrelsen gav vildledende oplysninger i sagen om ulovligt muslingefiskeri i Limfjorden til Folketinget. 

Det vurderer lektor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, Rasmus Grønved Nielsen, til TV 2. 

De vildledende informationer blev givet af daværende fiskeriminister Rasmus Prehn (S) i 2020, da man debatterede motorkraft i Limfjorden i Folketingets fiskeriudvalg. Oplysningerne havde ministeren fået fra Fiskeristyrelsen, som ikke mente, at der var belæg for anklagerne om fiskeri med ulovligt store motorer i Limfjorden.

Ifølge Fiskeristyrelsen var det almindeligt, at motorfabrikanter leverede motorer med en anden ydelse efter hver enkelt fiskers ønske. 

”Dermed kan motoren have en fastsat motorkraft, der er lavere end det, som fremgår af et givent katalog,” skrev Fiskeristyrelsen i et svar til Folketinget i december 2020.

Men over for TV 2 afviser leverandører og producenter af de tre mest udbredte motormærker at levere motorer med en lavere ydelse, end den som fremgår i katalogerne. 

Minimum 11 skibe med ulovlig motorkraft

Tilbage i 2020 konkluderede en artikel i Weekendavisen, at flere muslingeskibe i Limfjorden brød loven om motorkraft, som har til formål at skåne havbunden og fiskebestanden. 

TV 2 har de seneste dage afsløret, at minimum 11 ud af 30 skibe i Limfjorden har fisket med ulovligt store motorer, der har en højere effekt end tilladt, da de forlod fabrikken. Derudover er det kommet frem, at Fiskeristyrelsen har konstateret ulovligt store motorer ved deres egne kontroller, men uden at sanktionere dem. 

Fiskeristyrelsen ændrede i 2022 sin fortolkning af reglerne for, hvor stor en motorbåd, der må trække fiskernes slæberedskaber til at fiske muslinger. Fortolkningsændringen af reglerne lovliggjorde ulovligt store motorer med tilbagevirkende kraft. 

Ingen fik den gang noget at vide om ændringerne, som gør det lettere at snyde med begrænsningerne, ifølge TV 2. 

Jo større en motor, fiskerbådene anvender, desto tungere et redskab, kan de trække hen over havbunden. Det kan potentielt skade havbunden. Reglerne er, at skibene højest må have en motor med en ydelse på 130 kilowatt, men fordi man mistænkte fiskerne for snyd med kraftige motorer, der kunne bremses ned, når der var kontrol, blev det forbudt at nedbremse en motor, medmindre det var på fabrikken, hvor den blev produceret. 

Fiskeristyrelsen erkender over for TV2, at man burde have oplyst om den nye fortolkning af reglen, men fastholder, at ændringen er inden for rammerne af den gældende bekendtgørelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter