Restaurantkæder har fået over 60 millioner – uden udsigt til genåbning

Mens udsigterne til en genåbning bliver mere og mere dystre, er kompensationsmillionerne rullet ud i den danske restaurationsbranche. Fire kæder har indtil videre hentet over 60 mio. kr. Men hjælpepakkerne gør ikke, at man ikke taber penge, siger Flammen-direktør.
"Vi selvfølgelig rigtig stolte over og glade for, at der ikke har været brug for at fyre nogle medarbejdere i vores regi. Når det så er sagt, så har der været – og er stadig – masser af bøvl der," siger adm. direktør i Copenhagen Concepts, Jesper Boelskifte. (ARKIV) | Foto: Janus Engel
"Vi selvfølgelig rigtig stolte over og glade for, at der ikke har været brug for at fyre nogle medarbejdere i vores regi. Når det så er sagt, så har der været – og er stadig – masser af bøvl der," siger adm. direktør i Copenhagen Concepts, Jesper Boelskifte. (ARKIV) | Foto: Janus Engel

Tirsdag gjorde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) én ting klart: I begyndelsen af februar skal man ikke forvente nogen lempelse af restriktionerne, som presser de danske restauranter.

Millioner af kompensationskroner er dog allerede rullet ud til en af de hårdest ramte brancher under coronakrisen.

En kortlægning af udbetalinger for hjælpepakkerne for lønkompensation og kompensation for faste omkostninger foretaget af FødevareWatch viser, at fire af landets restaurationsselskaber tilsammen har modtaget lidt over 63 mio. kr. i kompensation gennem det seneste års tvangsnedlukninger.

Konkret er der tale om Restaurant Flammen, Jensens Bøfhus, Café Vivaldi og Copenhagen Concepts, som bl.a. står bag bøfkæden Mash.

"Ja, jeg har jo ikke voldsomt travlt i øjeblikket," konstaterer adm. direktør i Copehagen Concepts, Jesper Boelskifte.

Lægger millioner ud

Kæden har gennem krisen modtaget over 12,2 mio. kr. i kompensation, hvilket ifølge direktøren har været drivende for, at virksomheden har kunne holde igen med fyresedlerne.

"Vi selvfølgelig rigtig stolte over og glade for, at der ikke har været brug for at fyre nogle medarbejdere i vores regi. Når det så er sagt, så har der været – og er stadig – masser af bøvl der," siger han og nævner bl.a., at der har været udfordringer i de første måneders forsinkelse på udbetalingerne for særligt løn.

"Det betød jo i praksis, at vi selv skulle likviditet til at have 350 mand i gang med fuld løn over flere måneder samtidig med en masse andre omkostninger og udgifter, der selvfølgelig løb ind uden en indtægt," forklarer Jesper Boelskifte.

Det samme gør sig gældende nu, siger han. Størrelsen på Copenhagen Concepts har været blandt de primære grunde til, at det har været muligt at lægge flere millioner ud, men det er dog ikke tilfældet alle steder i branchen, hvor man nu også skal bakse med den kommende, forskudte momsregning.

"På branchens vegne er jeg lidt harm over sagsbehandlingen. Særligt når man tænker på alle de mindre operatører, som ikke har eller havde den likviditet, som vi havde og derfor virkelig bliver klemt i den sagsbehandling," siger han.

Flammen: Det har skabt noget ro

Hos Restaurant Flammen – som har modtaget omkring 13 mio. kr. på de to kompensationsordninger – lægger man også vægt på, at de statslige millioner har været essentielle for at holde fast på størstedelen af de hjemsendte medarbejdere.

"Det har skabt noget ro. Både for os, men i det hele taget også for vores medarbejdere. I sidste ende har vi jo bare været glade for at kunne fastholde arbejdspladser, hvilket har været målet helt fra starten af denne coronasituation," siger adm. direktør i Restaurant Flammen, Piet Klein.

Til trods for sikkerhedsnettet, som hjælpepakkerne trods alt har spændt ud under sektoren, efterlyser han dog i dag en konkret genåbningsplan for de danske restauranter.

Selvfølgelig er det nødvendigt at se tiden an, indleder direktøren.

"Men selve planen om, at når man må åbne, så må de her åbne først med de her restriktioner og skal overholde A, B, C og D er en stor udfordring," siger Piet Klein.

"Derudover er det ikke blevet lettere, når vi skulle undvære omsætningen, vi ville have haft i december måned. Det er absolut største måned for os i løbet af sådan et år. Det tror jeg, at alle i branchen kan skrive under på."

Hvor længe skal staten holde hånden under jeres forretning i form af kompensation?

"Nu kan jeg kun tale for mig selv, men man skal huske på, at en stor del af virksomhederne højest sandsynlig også kommer ud med store millionunderskud til trods for kompensationspakkerne. Det er ikke sådan, at hjælpepakkerne gør, at man ikke taber penge. Vi kigger ind i et tocifret millionunderskud for sidste år," svarer Piet Klein.

"Men regeringen skal hjælpe og støtte så længe, at de putter restriktioner ned over vores branche," tilføjer han og møder opbakning hos Jesper Boelskifte, der konstaterer:

"Det skal de jo lige så længe, de tvangslukker os."

Vivaldi ligger i top

Den suverænt største modtager fra de to kompensationsordninger er ejerselskabet af restaurationskæden Café Vivaldi.

Her har kæden ifølge de samlede lister modtaget over 30,5 mio. kr. i kompensation for løn og faste udgifter. FødevareWatch har i forbindelse med denne artikel flere gange forsøgt at få en kommentar fra adm. direktør hos Café Vivaldi, Kenn Righolt.

Han er ikke vendt tilbage på FødevareWatchs henvendelser ved deadline for denne artikel.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter