Slut med to kokke for éns pris: Minister ændrer i beløbsordning

Efter Fagbladet 3F’s afsløringer vil ministeren ændre i beløbsordningen og sætte prop i kineser-finten med at hyre to kokke for éns pris.
Foto: Casper Dalhoff/JPA
Foto: Casper Dalhoff/JPA
AF FAGBLADET 3F FORMIDLET AF RITZAU

Det skal være slut med, at kinesiske restauranter kan hyre to kokke for éns pris via beløbsordningen.

Sådan lyder budskabet fra Udlændinge og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S), som nu vil ændre loven. Det skriver Fagbladet 3F.

"Vi vil undgå, at en arbejdsgiver kan få to ansatte for éns pris. Derfor laver vi en ny regel, hvor en ægtefælle selv skal søge om arbejdstilladelse, hvis ægteparret skal arbejde i samme virksomhed," siger han.

Indtil nu har en kinesisk kok kunne tage sin ægtefælle med til Danmark som såkaldt “medfølgende arbejdskraft”.

Det giver ægtefællen ret til at arbejde i Danmark, men uden samme krav til løn og ansættelse, som ellers står i beløbsordningen, hvor man skal tjene mindst 36.333 kroner om måneden.

Men kinesiske restauranter i Danmark har udnyttet ordningen til at ansætte to personer - den ene via beløbsordningen og den anden som "medfølgende arbejdskraft" - via beløbsordningen på samme restaurant og til én persons løn.

Det skete også for en 31-årig kinesisk kok og hans hustru, som i to år arbejdede på en kinesisk restaurant i Jylland.

Han var officielt ansat på beløbsordningen, men parret endte med at dele hans løn, mens de arbejdede over 10 timer hver dag.

"Når vi tjente mest, fik vi 16.000 kroner om måneden kontant i alt, og vi skulle arbejde alle ugens dage. Både min kone og jeg," fortæller han til Fagbladet 3F, der har afsløret annoncer fra kinesiske- og sushirestauranter i Danmark, som åbenlyst efter to kokke for ens pris på online chatfora.

Her fremgår det også flere steder, at den ene part skal arbejde i restauranten som “medfølgende arbejdskraft” på beløbsordningen.

Ifølge ministeren er stramningen af beløbsordningen den bedste måde, myndighederne kan lukke hullet med to ansatte for ens pris.

Han erkender, at løsningen kun lukker en del af problemet.

"Det er ikke 110 pct. skudsikkert, men det er et væsentligt skridt i den rigtige retning," siger Mattias Tesfaye.

Men hvorfor tager I ikke skridtet helt ud og gør det lovpligtigt at alle medfølgende ægtefæller skal have deres egen arbejdstilladelse? Som reglerne bliver nu, kan en kinesisk restauratør vel bare oprette to cvr-numre og to selskaber og stadig ansætte to kokke på samme måde som før?

"I de tilfælde vil det stadig være ulovligt, hvis de arbejder to for ens pris. Og samtidig vil vi gerne sikre, at en ingeniør kan tage sin mand med til Danmark, og at han så kan få lov at søge arbejde. Men vi kan ikke garantere, at der ikke stadig kan være huller i lovgivningen," siger han.

I 2018 var der over 6.500 udenlandske ansatte på beløbsordningen herhjemme. Udmeldingen kommer dagen inden, at Tesfaye er indkaldt i samråd om den kinesiske kokke-finte.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Fagbladet 3F).

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter