FødevareWatch

"Jeg har været alt for naiv"

Iværksætterne: Joachim Kastberg har drømt om at lave sin egen isvirksomhed siden konfirmationsalderen, og siden han sprang ud som iværksætter i 2012, er halvdelen af Kastberg Is blevet opkøbt af Danmarks næststørste mejeri. Men vejen til succes har ikke været uden modgang og folk, der forsøgte at udnytte ham groft.

Foto: Joachim Kastberg

Isvirksomheden Kastberg Is blev grundlagt i 2012 af den 21-årige Joachim Kastberg. Drømmen om at blive isiværksætter har han haft, siden han blev konfirmeret, og da han sidste år indgik et samarbejde med Mammen Mejerierne, blev iværksætterfirmaet slået til en reel spiller på ismarkedet.

I spidsen for virksomheden, der nu skal til at "mangedoble" den nuværende kapacitet, står den nu 27-årige Joachim Kastberg, der her fortæller om rejsen som iværksætter.

Hvorfor valgte du at blive iværksætter?

Jeg har altid drømt om at skabe mit eget. Flere i min nærmeste familie er selvstændige med alle mulige forskellige ting, så det er en del af min DNA. Jeg har altid haft en stor kærlighed til is, så jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg skulle lave min egen is engang. Min drøm er blevet til virkelighed, og det er meget mere spændende, hårdere og sjovere, end jeg turde håbe på.

Hvordan opstod idéen?

Idéen fik jeg omkring konfirmationsalderen. Jeg spiste utroligt meget is, så det kom helt naturligt. Jeg cyklede gerne langt for at få en god is lavet på gode råvarer. På Handelsskolen handlede alle mine opgaver om is, og jeg har aldrig haft en backup-plan. Det skulle bare være is, sorbet, chokolade og andre produkter af høj kvalitet.

Hvad har overrasket dig mest i livet som iværksætter?

Der er utroligt mange ting, man skal sætte sig ind i. Alt fra produkt, salg, fakturering, bogholderi og så videre. Alting er nyt, og det er svært at få hjælp og vejledning. Jeg gik bare i gang og tog udfordringerne en ad gangen, selvom jeg tit stødte på en mur. Men det er bare endnu en udfordring og opgave, der skal løses. Jeg lærer noget hver eneste dag, og det synes jeg er rigtig fedt.

Hvad er det bedste råd, du har fået i din karriere?

Mit bedste råd er at lære at sige nej tak. Som iværksætter vil man gerne alting, og i starten sagde jeg ja til alt. Jeg har lært, at man også skal sige nej, hvis man ikke har den rigtige mavefornemmelse. Det har jeg virkelig lært meget ved, og det har udviklet mig som menneske og gjort, at jeg har mere fokus på de områder, der påvirker min virksomhed positivt. Jeg har lige været på messe i Italien. Der var så mange fantastiske idéer, der poppede op. Det er svært ikke at lade sig rive med, men jeg skal hele tiden huske, at Kastberg skal have mit fulde fokus.

Regler blev slået ind med en hammer

Hvad ville du gerne have vidst, inden du kastede dig ud i livet som iværksætter?

Jeg er tit blevet slået i hovedet med en hammer af regler og bøder. Jeg ville ønske, at jeg havde været bedre til at søge hjælp til at sætte mig ind i alle regler omkring at drive en produktionsvirksomhed i fødevarebranchen. For eksempel fik jeg bøder for ikke at indberette punktafgifter hver måned i stedet for hvert kvartal som moms. Jeg ville gerne have vidst, at Skat, regering og kommuner har mere fokus på kontrol og afgifter end råd og vejledning omkring det praktiske. Mange, jeg har mødt på min vej, har en stor faglig viden, der kunne bruges bedre. Med den rette hjælp havde jeg fået en nemmere start.

Hvad er den værste beslutning, du har taget i din karriere, og hvad gjorde du for at rette op på det?

Jeg har været alt for naiv. Ind i mellem har jeg virkelig kæmpet for at holde fast i min positive tilgang til mennesker og troen på, at andre vil mig det godt. Det er der flere, der har udnyttet groft. Det kan koste mange penge. Nu går jeg efter rene linjer, styr på aftaler og ingen tolerance over for folk, der ikke overholder deres aftaler.

Hvilken personlig egenskab trækker du mest på i din karriere?

Det ved jeg ikke helt. Jeg elsker at snakke med folk. Jeg lærer rigtig meget ved at møde nye mennesker og lytte til dem. Min største styrke er nok, at jeg som person er meget nysgerrig.

Hvilket råd vil du give andre, der ønsker at blive iværksættere inden for fødevarebranchen?

Spring ud i det. Det er skideskægt at være iværksætter. Hav fokus på at holde de faste udgifter så langt nede som muligt i starten. Omgiv jer med positive mennesker. Og sørg for at, I ikke står alene. Jeg fik stablet et advisory board eller minibestyrelse på benene tidligt. Her kunne jeg få sparring og feedback på regnskaber og aktiviteter. Lyt altid til folk, der har mere viden og erfaring end dig selv. Det er ikke det samme, som at du skal følge rådene. Lyt aktivt og tag, hvad du kan bruge og udfør det praktisk, som du mener, det er bedst.

Mejerikoncern køber halvdelen af Kastberg Is

Ung iværksætter spurter frem med gourmetis

"Jeg skrev til Dagrofa at jeg lavede bedre is end de havde i deres fryseboks"

"Claus Meyer lærte mig at turde tro på vilde idéer og forfølge dem målrettet"

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier