FødevareWatch

Årets høst er tæt på at sætte rekord trods ringe vejr

Landbrugets høst kunne have været historisk høj i år med en smule mere solskin. Det vurderer fagfolk.

Sidste års høst var den ringeste i ti år, men høsten er i år tæt på at kunne have sat ny rekord.

De seneste uger har mejetærskerne kørt løs, så snart bygerne tillod det. På landsplan anslås det, at omkring 85 procent af arealet nu er høstet og med et rigtigt god resultat.

"Havde vi fået bare lidt mere af den sol, som også turister og ferierende danskere har tørstet efter, så kunne det være blevet en rekordhøst," siger sektordirektør Troels Toft fra videnscentret Seges under Landbrug & Fødevarer.

Han forventer, høsten er ovre engang i næste uge.

"Det ser rigtigt godt ud generelt med høje udbytter og en god kvalitet. Men den manglende sol har nok kostet lige det sidste halve ton korn per hektar, som havde sendt høsten helt i top," siger han.

Billedet af en rigtig god høst genkendes af planteavlskonsulenter landet rundt.

"Selv om vi fortsat ikke er helt færdige her oppe nordpå, så melder landmændene, at det ser rigtigt godt ud," siger planteavlskonsulent og teamleder Poul Madsen fra Agri Nord.

Han skønner, at der som det sidste sted i landet stadig mangler en fjerdedel af høsten i det nordjyske på grund af hyppige byger og våde arealer.

"Høsten er i år selv for Nordjylland meget sen, og den største udfordring har været bare at få den i hus," siger han.

På Fyn skønnes 95 procent af høsten i hus.

"Høsten har været besværlig med kun høstvejr få dage ad gangen. Men udbytterne er generelt flotte. Til gengæld kommer der så en del tørringsomkostninger til kornet," siger afdelingschef Leif Hagelskjær fra landboforeningen Centrovice.

I det sydlige Danmark er høsten som vanligt stort set ovre nu minus enkelte marker. Sektordirektør Troels Toft fra Seges giver landbrugets adgang til at bruge mere gødning end før en del af æren for årets gode høst. De nye kvælstofgrænser, der blev indført med Landbrugspakken, slår for alvor fuldt igennem i år.

"Det mærkes både i udbytterne og i afgrødernes kvalitet," siger han.

/ritzau/

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier