FødevareWatch

Ny grøn fond bliver virkelighed: Nu kan danskerne investere i økolandbrug

Fra 1. september åbner en ny jordbrugsfond, der skal sikre et mere bæredygtigt landbrug for tegning af aktier. Ekspert ser store perspektiver i modellen.

For 25.000 kroner kan du blive medejer af et selskab, der skal fremme udbredelsen af økologi gennem opkøb af landbrugsjord.

Sådan lyder tilbuddet til danskerne fra Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, efter at Finanstilsynet nu har godkendt fondens prospekt. Det skriver Dagbladet Information.

"Vi har snakket om dansk landbrugs problemer i årevis: den ekstreme gæld, de mange konkurser, og udfordringerne for dyrevelfærd og biodiversitet. Det her er en mulighed for at gøre noget helt andet," siger Kim Qvist, der er direktør i jordbrugsfonden, til Information.

Gennem datterselskabet Dansk Økojord A/S vil fonden opkøbe landbrug, der er ved at lukke eller blive solgt, for efterfølgende at forpagte dem ud til f.eks. unge landmænd, der vil drive dem videre som økologiske bedrifter.

Det har to overordnede formål: Dels skal det fremme landbrug med fokus på miljø og økologi. Dels skal det være med til at sikre generationsskiftet efter aldrende landmænd, der er på vej ud af erhvervet. I dag har unge landmænd nemlig svært ved selv at skaffe finansiering til at overtage de store, gældstyngede bedrifter, siger Kim Qvist til Information.

Jan Holm Ingemann, der er lektor i landbrugsøkonomi ved Aalborg Universitet, ser store perspektiver i fonden.

"Med det her initiativ adresserer man to problemer, som i flere årtier har presset sig på: Det økonomiske og det økologiske," siger han til Information.

(Denne artikel er en tophistorie fra Information videreformidlet af Ritzaus topcitattjeneste.)

To sønner skal styrke Mejnerts melmølle og udvide fødevareproduktionen

Høje jordpriser og dyre gårde får landmænd til at leje

Forsker: Tiden er løbet fra landbrugets selveje

Storbyer holder den økologiske førertrøje

Mere fra FødevareWatch

Højere omkostninger rammer Danish Crown på indtjeningen i halvåret

Halvårsregnskabet for kødkoncernen viser fremgang på toplinjen, mens indtjeningen falder som følge af dyrere energi, transport og emballage. Salgsfokus er rettet på omstilling væk fra Kina og mere afsætning i Europa og markeder som USA og Japan. Fokus på flere plantebaserede produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier