Stærkt kritiseret forvaltning river tæppet væk under havne og fiskere

Det har haft omfattende konsekvenser for fiskeriet, at tildelingen af kvoter gennem adskillige år har været forvaltet under stærkt kritisable omstændigheder, lyder det fra erhvervet og professor.
Foto: Martin Lehmann/Polfoto/Arkiv
Foto: Martin Lehmann/Polfoto/Arkiv

Antallet af mindre havne og fiskere er i smuldret i takt med, at forvaltningen af fiskekvoter er kørt helt skævt efter en liberaliseringsproces af kvotesystemet blev skudt i gang i 2003.

Det mener Søren Jacobsen, der er fisker og formand i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, på baggrund af den kritik, som Rigsrevisionen har rejst i den beretning, som rigsrevisorerne officielt præsenterer onsdag eftermiddag.

"Det gør mig chokeret. Det kan godt være, jeg siger, at det ikke kommer bag på mig, men selvfølgelig bliver vi chokeret over, hvor omfattede svigtet egentligt er, når vi ser det på skrift og i pressen," siger han til FødevareWatch og fortsætter:

"Vi har i mange år råbt op om, at det står helt, helt galt med forvaltningen. Vi har også ved flere lejligheder sagt, at den reguleringsbekendtgørelse, som omfatter dansk fiskeri, ikke stemmer overens med det, som politikerne siger på Christiansborg."

Søren Jacobsen er desuden skuffet over, at foreningen ikke har fået en plads i Erhvervsfiskeriudvalg, der løbende skal vejlede ministeriet, ligesom han undrer sig over, hvorfor Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har fastholdt de omdiskuterede forvaltningsprocedurer.

De store vinder over de bedste

Den opfattelse deler Niels Vestergaard, der er professor i ressource- og fiskeriøkonomi på Syddansk Univesitet. Han mener desuden, at beretningen fra Rigsrevisionen viser, at der hverken er styr på kvalitetskontrol eller på handlerne med kvoter.

"Systemet med kvoter er simpelthen blevet sat ud af kraft," siger han til Ritzau og uddyber:

"Men når der er ganske få i markedet, så får vi monopollignende tilstande. Dermed er det ikke de bedste fiskere, der klarer sig, men de største. De har foretaget nogle investeringer, som de beskytter, og som der ingen konkurrence er til."

Professor: Beretning kræver fundamental gennemgang af systemet

I beretningen "kvotekoncentrationen i dansk fiskeri" finder Rigsrevisionen flere tilfælde, hvor ministeriet ikke har videregivet vitale informationer i sager om mulig stråmandsvirksomhed til politiets efterforskning, ligesom Rigsrevisionen rejser politianmeldelse af flere unavngivne fiskeriselskaber.

Store konsekvenser

At de dyrebare fiskekvoter kontinuerligt havner på få hænder, giver uligevægt i erhvervet, og det har nedslidt mangfoldigheden i fiskeriet alvorligt, siger Søren Jacobsen fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri.

"Det har betydet, at de små fiskere har haft svært ved at få adgang til kvoterne, og det har igen været med til, at unge mennesker, der vil udøve fiskeri med mindre fartøjer, har svært ved at få adgang til kvoterne. Det er hovedkonsekvensen. Det er også det, vi ser med den nedgang, som har været i de mindre havne," siger han og påpeger, at 50 mindre havne er lukket landet over i løbet af det seneste årti.

Sideløbende med, at kvoterne er landet hos de i forvejen kapitalstærke aktører, har det givet en selvforstærkende effekt, hvor de større er blevet større år for år.

"Det rammer fiskeriet, at der ikke er nye købere til de her fartøjer (når fiskere går på pension, red.). De bliver i stedet købt af de store, som byder over, da de er kapitalstærke. Det er med til at afvikle fiskeriet og ikke mindst det skånsomme fiskeri," siger han.

Greenpeace deler den opfattelse. Organisationen politianmeldte tilbage i 2015 en af landets største kvoteholdere i skikkelse af Skagen-fisker Henning Kjeldsen og dennes kone i 2015 med mistanke om stråmandsvirksomhed og ulovlige kvoter for over 80 mio. kr.

"At man satte fiskene til salg ved at privatisere kvoterne har været med til at afvikle det forkerte fiskeri, for det er i høj grad de mindre fiskere, der har måttet kappe trosserne og give op, selv om de ofte fisker mere naturskånsomt for havmiljø," skriver Sune Scheller, der er projektleder hos Greenpeace, i en mail til FødevareWatch.

Forventer klar oprydning

Rigsrevisionens beretning er onsdag formiddag blevet offentliggjort, og omkring klokken 16 bliver den officielt præsenteret af Statsrevisorerne. I den forbindelse venter Søren Jacobsen, at stærke politiske kræfter vil rydde op i forvaltningen.

"Jeg forventer virkelig, at der kommer en helt klar strukturændring i styrelses sammensætning, og at ministeriet får ryddet op nu. Hellere i går end i dag," understreger han.

FødevareWatch har forsøgt at få en kommentar fra Miljø- og Fødevareministeriet, men efter opsplitningen af ministeriet mandag d. 7. august, henviser ministeriet til Udenrigsministeriet og minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Karen Elleman (V).

Hun har ingen kommentarer til beretningen før, at beretningen officielt offentliggøres onsdag eftermiddag. Det samme gælder formand for Rigsrevisionen, Peder Larsen (SF).

Beretning om fiskekvoter er "alarmerende læsning"

Ministerium videregav ikke centrale oplysninger til politiet i sag om kvotekonger

Ministerium politianmelder kvotekonger efter Rigsrevisionens rapport

Rigsrevisionen retter skarp kritik af Miljø- og Fødevareministeriet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også