Landmænd mangler ledererfaring: Det er nemmere at styre køer end ansatte

Ny efteruddannelse skal gøre landmand til ledere i fremtiden.
Foto: DITTE VALENTE/POLFOTO/ARKIV
Foto: DITTE VALENTE/POLFOTO/ARKIV

Landbrug er ikke bare små idylliske gårde med få køer og én landmand, der selv trisser rundt i stalden fra morgen til aften.

Ofte er det store virksomheder med mange ansatte, og det kan mærkes på gårdene i Nordjylland, hvor de sukker efter dygtige driftsledere.

Det skriver DR Nordjylland.

"Lige nu mangler vi driftsledere og mellemledere. Og det eskalerer kun de kommende år, fordi landbrugene bliver større og større," siger Kim Koch, direktør for landbrugsorganisationen AgriNord til DR Nordjylland

Konkret mangler de nordjyske landbrug i øjeblikket fem driftsledere. Og lederopgaven stiller store krav til landmændenes ledelsesmæssige kompetencer, understreger direktøren.

"Det er ikke kun ledelse af 2-3 mand. Man er chef for op mod 50 ansatte samtidig med, at man skal administrere data fra staldene og fra mejerier," siger han.

Johannes Mortensen, der er driftsleder på en gård ved Gøttrup i Nordjylland med 800 køer, kan skrive under på, at det med at være leder i landbruget er en stor mundfuld.

Han er 23 år og allerede nu chef for 16 ansatte.

"Det er nemmere at passe de 800 køer end at passe de 16 mand," siger han til DR Nordjylland.

Selvom han er den næstyngste på gården, så står han for planlægning af alt fra vagtskemaer til ferier. Den slags lærte han ikke, da han blev uddannet på landbrugsskolen, og han ville gerne have lært mere om ledelse, mens hans uddannede sig.

"Det kommer bag på mig, hvor meget lederuddannelse man skal have for at være leder i landbruget. Det tager væsentlig længere tid, end både min chef og jeg havde regnet med," siger han.

Men det er der snart råd for. Efter sommerferien får landmænd, der videreuddanner sig på Nordjyllands Landbrugsskole, en fuld lederuddannelse oven i hatten.

"De kommer til at stå stærkere og får et ekstra gear, når de skal ud til deres arbejdsgivere," mener forstander på landbrugsskolen, Erik Poulstrup, til DR Nordjylland.

Indtil nu er landmændene både blevet undervist i ledelse, økonomi, politik og virksomhedsudvikling, når de har efteruddannet sig. Men efter sommerferien hæves niveauet på alle fagene, så man kan tage en fuld akademiuddannelse i ledelse samtidig med, at man uddanner sig til agrarøkonom.

(Denne artikel er en tophistorie fra DR Nordjylland distribueret af Ritzau.)

Høje jordpriser og dyre gårde får landmænd til at leje

Forsker: Tiden er løbet fra landbrugets selveje

Stor tørst efter økomælk er plaster på såret for landbruget

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også