FødevareWatch

Nye regler gør søstjerner til mulig forretning

EU-reglerne er blevet ændret, så de søstjerner, som i lang tid har været ansæt som værende en pest i blandt andet Limfjorden kan blive til fiskemel.

Foto: /ritzau/Lars Krabbe

Nye EU-regler betyder, at man i fremtiden kan bruge de mange søstjerner, som blandt andet fortærer en masse blåmuslinger i Limfjorden, til at producere fiskemel.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en mail.

Efter dansk ønske er flere EU-forordninger blevet ændret, og med en ny såkaldt fodermiddelfortegnelse, der træder i kraft i dag, 11. juli, er søstjernemel officielt blevet et fodermiddel. Det betyder, at man i områder med blåmuslinger må fange søstjerner og forarbejde dem til fiskemel, skriver styrelsen.

Søstjernerne findes i enorme mængder på havbunden og æder sig ind på de blåmuslingebestande, som for øjeblikket kaster mange penge af sig hos blandt andet Vilsund Blue i Limfjorden.

Ifølge Fødevarestyrelsen har søstjernerne et ekstremt højt proteinindhold, og forsøg har vist, at især svin er vilde med dem som fiskemel. Også for miljøet er der gevinst, da fangst af søstjerner vil reducere kvælstof og fosfor i Limfjorden.

Ifølge beregninger og forsøg fra DTU-Aqua, Aarhus Universitet og Muslingeerhvervet vil man kunne høste 10.000 tons søstjener om året og skabe en omsætning på 4,4 mio. kr. Samlet vil det ifølge styrelsen kunne fjerne 165 tons kvælstof og 15 tons fosfor fra Limfjorden.

Minister vil bruge havet i fremtidig kvælstofregulering

Blåmuslinger trækker millioner hjem til Danmark

Lokalt fokus fordobler salget af østers

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier