FødevareWatch

Minister vil bruge havet i fremtidig kvælstofregulering

Eva Kjer Hansen ønsker mere viden om, hvordan man reducerer kvælstofniveauet direkte i hav og fjord, og muslinger, søstjerner og stenrev i havet kan muligvis få en vigtig rolle i den fremtidige miljøindsats.

Foto: Brian Karmark/Polfoto/Arkiv

Vil man give landmændene øgede muligheder for at tilføre markerne mere kvælstof, bliver man nødt til at kigge nøje på, hvordan man undgår fremtidige tilfælde af for høje kvælstofindhold og mulige iltsvind i de indre danske farvande.

Eva Kjer Hansen vil nu se på, om marine virkemidler som muslingeopdræt, dyrkning af tang, etablering af stenrev, dyrkning af søstjerner og genetablering af ålegræs kan hjælpe med at holde kvælstofniveauet nede i vandmiljøet og begrænse iltsvind, hedder det i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

"For at forbedre vores vandmiljø skal vi reducere udledningen af kvælstof til hav og fjorde. I dag gør vi det primært på markerne og stort set ikke direkte i havet. Der er god grund til at få mere viden om marine virkemidler, for måske kan tang, muslinger og søstjerner mindske iltsvind og kvælstofindholdet i fjorde og kystvande. Samtidig er det virkemidler, der ikke påvirker landmandens produktion," udtaler miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen forud for den konference, som tirsdag bliver afholdt på Christiansborg.

Konferencen om marine virkemidler arrangeres af Seges og Partnerskabet for Vidensopbygning, som består af de grønne organisationer, forskningsinstitutionerne Københavns Universitet og Aarhus Universitet, Kommunernes Landsforening, landbrugets organisationer og Miljø- og Fødevareministeriet.

Miljø- og Fødevareministeriet har netop afsat 20 mio. kroner til at etablere et stenrev i Limfjorden. I Skive er der etableret et fuldskalaforsøg med muslingeopdræt, og som noget helt nyt skal DTU undersøge, om dyrkning af søstjerner kan anvendes til at fjerne kvælstof som en sidegevinst til, at de bruges som foder.

"Det er nødvendigt, at der bliver tænkt på tværs for at finde løsninger, hvor vores miljømål er i balance med en bæredygtig landbrugsproduktion. Minivådområder er et godt eksempel på, at det godt kan betale sig at investere tid og penge i at undersøge idéer til kvælstofreduktioner. Minivådområder er i dag ved at være klar til at blive etableret som virkemiddel, hvor der er relativt stor sikkerhed om effekten," lyder det videre fra Eva Kjer Hansen.

Her er landbrugets vækstpakke

Minister vil have færre beskyttede vandløb i Danmark

Landbruget vil slæbe kommuner i retten om sprøjtemidler

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier