FødevareWatch

Lakseselskab med danske rødder bliver verdens 6. største

Atlantic Sapphire, der har en dansk teknologichef, har fået godkendelserne til at begynde byggeriet af verdens største landbaserede opdrætsanlæg for laks.

Foto: /ritzau/Cicilie S. Andersen/arkiv

Danske Langsand Laks var angiveligt blandt de første virksomheder i verden, som begyndte at opdrætte laks på land, da projektet stod klar på Hvide Sandes spids i 2011.

Bagmanden var danske Thue Holm, som er uddannet miljøbiolog fra RUC. Sammen med et par af norsk fiskeindustris notabiliteter har han i de seneste år været i gang med at idéudvikle verdens største landbaserede opdrætsanlæg for laks i Miami.

Det sker i virksomheden Atlantic Sapphire, som er moderselskab til Langsand Laks. Efter at have fået de nødvendige tilladelser er selskabet nu begyndt at bygge det kæmpestore anlæg i Florida.

Det rapporterer flere medier som undercurrentnews og iLaks.no.

Det massive byggeprojekt er opdelt i tre faser, men når hele anlægget er fyldt udbygget, vil det være muligt at producere 90.000 tons laks pr. år. Det vil mere end femdoble USA's eksisterende lakseproduktion, og landet passerer dermed Færøernes volumen og bliver verdens femtestørste lakseopdrætnation.

Samtidig bliver Atlantic Sapphire-gruppen, herunder datterselskabet Langsand Laks, verdens sjettestørste akvakulturselskab - bl.a. foran Grieg Seafood, der er børsnoteret i Norge.

"Klækningen tager 12 måneder fra nu, og første høst er om 36 måneder fra nu ... ca.," skriver Atlantic Sapphire-iværksætteren Johan E. Andreassen i en e-mail til iLaks.

Billund Aquakulturservice er blandt de vigtigste leverandører af udstyr til selskabet.

Dansk lakseeventyr er gået i land i Florida

Langsand Laks-ejere vil firdoble amerikansk lakseproduktion

Dansk forening advarer mod norske laks

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier