FødevareWatch

Langsand Laks-ejere vil firdoble amerikansk lakseproduktion

Atlantic Sapphire, der ejer det landbaserede danske lakseopdræt Langsand Laks, har store planer i USA. De vil skabe verdens sjette største laksekoncern.

Foto: CICILIE S. ANDERSEN/POLFOTO/ARKIV

90.000 tons laks. Det er det ambitiøse mål som Atlantic Sapphire-formand Johan E. Andreassen har udpeget for den landbaserede lakseproduktion, som man er i gang med at etablere i Florida.

Til iLaks.no siger formanden, der har skrabet en del erfaringer til sig fra arbejdet med etableringen af flere Langsand Laks-anlæg i Danmark og USA, at man har tilladelser og arealer klar. Første æg bliver ifølge planen placeret i de nye tanke i starten af 2018.

Målsætningen om 90.000 tons laks er tre gange højere end hidtil udmeldt, og der arbejdes i øjeblikket på at finde den manglende finansiering. Lykkedes det at booste produktionen, vil Atlantic Sapphire producere flere laks end norske Grieg Seafood, der i dag er verdens sjette største producent.

"Jeg ønsker ikke at gå så voldsomt meget i detaljen på funding, men vi har mange profesionelle aktionærer på ejersiden. Vi kommer til at hente flere penge ret snart, og går ud fra at vi kan begynde med at bygge henover sommeren," siger Joahn E. Andreassen, der sammen med partneren Bjørn-Vegard Løvik har været i gang med projektet siden 2010.

Dansk lakseeventyr er gået i land i Florida

Bliver i dag fløjet ind

I modsætning til de europæiske mærkningskrav for ferske fisk, skal amerikanske fiskehandlere udstyre varerne med mærker, der både oplyser om oprindelsesland, fangstmetode og artens latinske navn. Det stiller de amerikanske anlæg godt, for hidtil har man hentet de bæredygtige laks langt fra de amerikanske diske.

Langsand Laks' landanlæg ved Hvide Sande producerer omkring 20 ton laks om ugen. Hovedparten af den produktion blev sidste år sendt til USA – en del af dem endda med fly.

"Alle de store fisk, vi laver, eksporteres til USA. Fisk over fire kilo er et high end produkt, og fragtes med fly. Den del udgør 30-40 procent af vores produktion," sagde Thue Holm, der er adm. direktør i Langsand Laks, til FødevareWatch sidste år.

Atlantic Sapphire vurderer, at det amerikanske marked for fisk og skaldyr for 90 procents vedkommende udgøres af importvarer, og  efterspørgslen er langt større end udbuddet.

Dansk forening advarer mod norske laks

Vilde laksepriser trækker Aquapri i tocifret plus

Den norske lakseindustri i ny milliardrekord

Mere fra FødevareWatch

Daloon klar til langt sejt træk på indtjeningen

Der er for første gang i flere år overskud i forårsrulleselskabet. Nu skal der fokus på at skabe mere værdi og erobre marked indenfor blandt andet foodservice, lyder meldingen fra Daloon-direktør.

Palsgaard får lov til at fyre med LPG

En række virksomheder har ansøgt Miljøstyrelsen om lov til at bruge andre energiformer i deres produktion. Styrelsen har nikket til ingrediensvirksomhedens Palsgaards ansøgning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier