FødevareWatch

Kommentatorer forudser Esben Lunde som marionetminister

Esben Lunde Larsen er sat under administration, og DF har opbrugt sin kvote for gule kort, lyder en analyse.

Foto: /ritzau/Jens Dresling

Sagen om kvotekongerne, som sidder på store andele fiskerikvoter, har kostet dyrt for både miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og støttepartiet Dansk Folkeparti.

Reelt set er ministeren sat under administration, og DF har opbrugt sin kvote for gule kort, lyder analysen dagen derpå fra kommentatorerne. 

En af dem er Børsens Helle Ib, der kalder forløbet "et ubetinget nederlag" for Esben Lunde Larsen, der indkasserer en næse.

"Selv om han kan glæde sig over at kunne fortsætte som minister, er de politiske frihedsgrader blevet indskrænket," skriver hun i Børsen.

"For DF er risikoen selvsagt, hvis der breder sig en opfattelse af, at DF er meget hård i filten over ministres synder - men alligevel accepterer undskyldninger og næser som udgang."

En lignende analyse fremlægger Jyllands-Postens politiske redaktør, Martin Kaae, i avisens spalter. Han konstaterer, at Esben Lunde fremover vil være "overvåget":

"Overvåget vil DF så også selv blive, næste gang en ordfører kritiserer en minister for at holde oplysninger tilbage for Folketinget. For slipper den næste "løgner" også af krogen, hvis han eller hun bare siger pænt undskyld, når sagen er blevet afdækket af pressen? Troværdighed kan ikke bare tages for givet, heller ikke i DF."

Styrker politikerleden

Det styrker ikke støttepartiets troværdighed, men derimod politikerleden, lyder dommen fra Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell. Han skriver, at DF valgte "den mest uprofessionelle af alle løsninger":

"At lade ordføreren hamre løs i dagevis med hårde og stærkt belastende anklager mod en minister for så tirsdag formiddag at afblæse det hele med henvisning til, at nu handler det om "at se fremad"."

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, hæfter sig i sin analyse ved, at støttepartier nu kan true sig til politisk magt for rullende kameraer.

"For tre måneder siden blev Liberal Alliance beskyldt for at true sig i regering, da de begravede deres trusler om at vælte Lars Løkke Rasmussen i bytte for ministerbiler. I denne uge så vi, at DF mestrer samme disciplin."

Esben Lunde Larsen har undskyldt, at han ikke har givet Folketingets partier alle oplysninger i sagen - og han lover at gøre sit "yderste" for at gennemføre fiskeriaftalen "både i ord og ånd".

Kommentator: Lunde Larsen undgår fiskekniven fra DF

Eksperter: Fødevareministeren har overtrådt central lov

DF-ordfører: Skår skal klinkes i samarbejde med minister

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier