Danske industrifiskere kan se frem til tobis-boom

En helt ny rådgivning fra Det internationale Havforskningsråd, ICES, lover godt for dansk tobisfiskeri. En god vækst i bestanden betyder, at fiskerne i år kan se frem til gode fiskerimuligheder.
Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, er glad for, at danske tobisfiskere kan se frem til høje kvoter for 2017. | Foto: Dansk Fiskeriforening
Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, er glad for, at danske tobisfiskere kan se frem til høje kvoter for 2017. | Foto: Dansk Fiskeriforening

De danske industrifiskere kan formentlig se frem til en rigtig god sæson for det traditionsrige tobisfiskeri.

Det mener Danmarks Fiskeriforening på baggrund af Det internationale Havforskningsråd, ICES, der netop har offentliggjort sin rådgivning for fiskeriet, som kan se frem til høje kvoter for 2017.

Samlet set lægger den biologiske rådgivning op til et fiskeri på 486.000 tons tobis for de tre vigtigste tobisbestande i EU-delen af Nordsøen og Skagerrak. Der er gode udsigter for fiskerimulighederne på alle de sandbanker som f.eks. Dogger Banke, der traditionelt er vigtige for det danske tobisfiskeri.

Det lover godt for både industrifiskeriet og fiskeriet som helhed, mener formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

"Det er en utrolig positiv melding. Hvis fiskeriet kommer til at afspejle den meget positive bestandsvurdering, som er grundlaget for rådgivningen, så får vi formentlig en af de bedste sæsoner siden 2010 og 2011 – ja, måske endda endnu bedre," siger formanden i pressemeddelelsen.

På tide

Tobisfiskeriet har traditionelt stor betydning langs den jyske vestkyst og i Nordjylland, men formand Svend Erik Andersen forudser, at dette års store kvote vil smitte positivt af på resten af det danske fiskeri. 

"Det vil selvfølgelig været et utrolig godt boost for industrifiskerne, men det vil samtidig smitte af hele vejen rundt, hvis fiskeriet bliver, som vi har grund til at tro og håbe på," siger Svend-Erik Andersen.

Meldingerne fra nogle af de lokale fiskeriforeninger er da også særdeles positiv i forhold til rådgivningen og mulighederne for et godt fiskeri i 2017, men det er også på tide, siger Jan Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening.

"Jeg kunne godt have tænkt mig sådan en rådgivning nogle år før. Lige nøjagtig når vi snakker tobis, så har det været et af de områder, der har været fuldstændig ude af trit med virkeligheden," siger han.

EU må sikre høj kvote

Den store vækst i tobisbestandene forventes at få stor betydning for både de danske fiskere og for den industri, der lever af fiskeriet. Danmark sidder i dag på over 90 procent af EU's tobiskvoter, og den lille fisk bliver hovedsageligt anvendt til produktion af fiskeolie og fiskemel.

Næste skridt for miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, bliver at forhandle de endelige kvoter på plads i EU, og her vil han arbejde for, at den positive bestandsvurdering også udmønter sig i markante kvotestigninger.

"Nu trækker vi i arbejdstøjet for at sikre, at dette års positive rådgivning afspejles i en tilsvarende høj kvotefastsættelse i EU. Målet er, at danske fiskere kan komme på havet efter tobis, når sæsonen starter den 1. april," siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Gode udsigter til tobissæson

Fiskeriet frygter fald i indtægt: Tobiskvote helt i bund

Tobis-kvoten sættes ned med 112.000 ton

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også