WHO-ekspert: Danske antibiotikaregler er i direkte strid med vores anbefalinger

De antibiotika, som danske landmænd tilskyndes til at bruge mest af, er stoffer, som WHO kalder 'kritisk vigtige' for mennesker.
AF DR, DISTRIBUERET AF RITZAU

Formanden for WHO's rådgivende udvalg om antibiotikaresistens (AGISAR) er stærkt kritisk overfor nye danske regler for antibiotika til svin. Reglerne tilskynder nemlig danske svineavlere til at bruge antibiotika, som ifølge Verdenssundhedsorganisationen er 'kritisk vigtig' i behandlingen af mennesker, oplyser DR Nyheder.

De danske medicinregler for svin fremgår af den såkaldte MRSA-handlingsplan, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2015. Reglerne skal sikre, at landmændene bruger mindst af de typer antibiotika, der er vigtige i behandlingen af mennesker. Dermed kan man forebygge, at farlige bakterier bliver modstandsdygtige overfor netop de antibiotika, som hospitalslæger giver til deres patienter. Omvendt tilskynder reglerne svineavlerne til at bruge mest at de typer antibiotika, der ikke er så vigtige i behandlingen af mennesker.

Men netop de antibiotika, som danske landmænd tilskyndes til at bruge mest af, er stoffer, som WHO kalder 'kritisk vigtige' for mennesker. Det viser en sammenligning, som DR har foretaget.

Det kommer stærkt bag på formanden for verdenssundhedsorganisationen WHO’s ekspertudvalg for den globale overvågning af antibiotikaresistens (AGISAR), Peter Collignon.

"Når jeg ser på den danske liste, så er den i direkte modstrid med både WHO’s anbefalinger og min egen kliniske erfaring," siger Peter Collignon, professor i mikrobiologi ved Australian National University i Canberra, til DR.

Et eksempel er penicilliner, som WHO kategoriserer som 'kritisk vigtige' i behandlingen af syge mennesker. På den danske antibiotikaliste i MRSA-planen er penicillin tildelt en neutral faktor på 1. Det betyder, at når svineavleren bruger 100 gram, tæller det helt enkelt med 100 gram i landmandens medicinregnskab. Visse andre stoffer på den danske liste er derimod tildelt en faktor 10. Hvilket i praksis betyder at svineavleren tilskyndes til at bruge penicillin, når han skal behandle sine dyr.

Det undrer Professor Peter Collignon.

"Fra et australsk og internationalt perspektiv ville jeg rangere penicillin højere. Han mener, at penicillin burde ganges med faktor 8. Dermed ville et forbrug på 100 gram tælle med 800 gram i landmandens medicinregnskab.

Svineavlerens medicinregnskab fungerer således, at det udløser en straf, hvis avleren samlet set bruger for mange gram antibiotika pr. svin. Og derfor er det helt afgørende om et bestemt antibiotikum skal ganges med faktor 1 eller faktor 8. 
Et andet eksempel er antibiotikummet aminoglycosider, der også vægtes med en neutral faktor 1 i de danske regler. Også dét stof er ifølge WHO ’kritisk vigtigt’ for mennesker.

"Det er et stof, som jeg ville vægte højere. Den danske vægtning på 1 giver ikke mening og svarer ikke til WHO’s liste, siger Peter Collignon. Han understreger at Danmark generelt er et foregangsland i forhold til at forbygge resistens, men at man risikerer at sætte den position over styr.

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil ikke interviewes om sagen. Han peger på, at han for nylig har begrænset den mængde antibiotika, som svineavlerne totalt set kan bruge, før det udløser en advarsel.

Samtidigt henviser Esben Lunde Larsen til et svar fra Fødevarestyrelsen, der skriver, at vægtningen af de forskellige antibiotika kun er "indledende". Det harmonerer dog dårligt med at Esben Lunde Larsen underskrev bekendtgørelsen om MRSA-handlingsplanen for syv måneder siden - og at de nye vægtninger er for længst trådt i kraft.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af DR)

MRSA-bakterier i hver anden pakke dansk svinekød

Storbritannien ser mod Danmark i bekæmpelsen af antibiotikaresistens

Undersøgelse: Mindre antibiotika i svin - mere i kyllinger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår