Landbruget er glade for faldende antibiotikaforbrug

Der bliver ifølge en ny Danmap-rapport brugt mindre antibiotika i dansk landbrug og blandt svinene især. Det vækker glæde i Landbrug & Fødevarer.
Brugen af antibiotikummet colistin er steget markant i de senere år. Svineproducenter bruger især colistin i forbindelse med at smågrise skal fravænnes. | Foto: Colourbox
Brugen af antibiotikummet colistin er steget markant i de senere år. Svineproducenter bruger især colistin i forbindelse med at smågrise skal fravænnes. | Foto: Colourbox

Ikke uventet er man i Landbrug & Fødevarer glade for at brugen af antibiotika til danske dyr er faldet generelt i 2015.

Ifølge den netop offentliggjorte Danmap-rapporten fra Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet og DTU Fødevareinstituttet, er det især forbruget i svineproduktionen, som er faldet. I Landbrug & Fødevarer vækker det i kombination med en stigende dansk svineproduktion i 2015 glæde.

"Resultaterne skyldes en målrettet indsats fra dyrlæger og svineproducenter, og det er bestemt glædeligt, eftersom antibiotika til svin overordnet er faldet med 4 pct. fra 2014 til 2015, og siden 2009 er forbruget faldet med 22 pct. Et fald fra et allerede lavt niveau sammenlignet med andre lande," udtaler Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.

Af rapporten fremgår det, at brugen af antibiotika i danske kyllingeproduktion er steget med 184 pct. i 2015 Bag stigningen finder man især mere brug af bredsprektrede tetracykliner og makrolider. Det bringer ifølge rapporten forbruget op på langt det højeste niveau i det seneste årti.

"Traditionelt har antibiotikaforbruget i den danske slagtekyllingeproduktion været meget lavt. Når det så er nødvendigt at sætte ind for at komme nogle alvorlige sygdomsudbrud til livs, som i det forgangne år, vil det give betydelige udsving i forbrugstallene," udtalte afdelingschef Flemming Bager fra DTU Fødevareinstituttet i forbindelse med offentliggørelsen af Danmap-rapporten.

Landbrug & Fødevarer-direktøren hæfter sig ved samme sygdomsudbrud, men glæder sig over, at brugen af antibiotika i 2016 er tilbage på 2014-niveau.

I rapporten hedder det også, at brugen af antibiotikummet colistin i svineproduktioner har været stigende, og fra 2009 til 2015 er brugen fordoblet fra 409 kilo til 825 kilo.

"I modsætning til det generelle fald i antibiotikaforbruget blandt svin er brugen af colistin stigende, som skyldes et større forbrug blandt fravænningsgrise. Vi ligger dog lavt internationalt og er på den pæne side af EU’s mål, men der er ingen tvivl om, at vi skal reducere forbruget af colistin mest muligt," siger Flemming Nør-Pedersen fra Landbrug & Fødevarer.

Undersøgelse: Mindre antibiotika i svin - mere i kyllinger

Nye tendenser får Danish Crown til at tro på kinesisk sats

Overblik: MRSA-anbefalinger blev holdt skjult i årevis

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også