FødevareWatch

Landbrugets nye karantænezoner er klar

Landbruget optrapper nu kampen for at holde den frygtede husdyrssygdom svinepest fra de danske besætninger efter efter et udbrud i Polen.

Dansk landbrug har lagt et jerntæppe ned gennem Europa. Det er ikke farlige politiske ideologier, man forsøger at holde fra Danmarks grænser, men i stedet den frygtede svinepest, og selvom det skærpede beredskab for at undgå smitte i danske besætninger blev meldt ud af Landbrug og Fødevarer (L&F) i slutningen af oktober, så meddeler Danish Crown nu, at man har sat de nye forholdsregler i kraft tirsdag.

Det skærpede beredskab skyldes et udbrud af afrikansk svinepest i flere polske svinebesætninger, skriver selskabet.

Reglerne betyder, at man har ladet dele af Østeuropa og Polen omslutte af en sort karantænezone, hvor fra dyretransporter skal isoleres i syv dage, efter de er blevet vasket og desinficeret. Svin fra rød zone skal sikre sig at transporten har haft en 48 timers karantæne.

Som det fremgår, så er Hviderusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Rusland inklusiv Kaliningrad-området og Moldova også omfattet af den sorte zone ud over det østlige Polen.

Ifølge Danish Crown har der ikke været et udbrud af klassisk svinepest i Danmark siden 1933, men L&F offentliggjorde i sidste måned nye beregninger, som viser, at bare et enkelt tilfælde af sygdommen kan koste branchen dyrt. Regnestykket var, at bare en enkelt syg gris ville koste 2,5 mia. kr.

Svinepest-alarm afblæses torsdag - første test er negativ

I oktober slap Danish Crown-slageriet i Herning med skrækken, da en mistanke om svinepest tvang slagteriet til først at lukke og dernæst at køre med reduceret kapacitet. Efterfølgende test af svinepest i en død gris viste sig senere negative.

Formand for svineproduktion i L&F har tidligere til Finans udtalt, at man vil følge et eventuelt udbrud af smitten og udvide den sorte karantænezone, hvis det bliver nødvendigt.

Landbruget forbereder sig på den ultimative katastrofe

L&F: Nye tal for antibiotikaforbruget i EU er alarmerende

Mistanke om svinepest ophævet

Mere fra FødevareWatch

Maltdirektør efter værste år i årtier: "Det er meget ubehageligt"

Udfordringerne har aldrig været større i Sophus Fuglsang Export-Maltfabriks over hundredårige lange virke, som i det seneste år. Det nye regnskab viser største dyk på bundlinjen i topchefens hukommelse. Virksomheden er dog godt polstret, forsikrer han, men han frygter den usikkerhed, som energikrisen lige nu medfører.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier