Løkke afviser at svare på spørgsmål om landbrugspakken

"Han gør alt, hvad han overhovedet kan for at lægge et røgslør ud for at dække over, hvor involveret han faktisk har været i denne her landbrugspakke," lyder det fra Enhedslisten.
Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), afviser at svare på, om han var involveret i udformningen af den kontroversielle landbrugspakke. | Foto: /ritzau/Philip Davali/
Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), afviser at svare på, om han var involveret i udformningen af den kontroversielle landbrugspakke. | Foto: /ritzau/Philip Davali/

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser at svare på spørgsmål, om hvorvidt han selv eller Statsministeriet har været involveret i udarbejdelsen af den omstridte fødevare- og landbrugspakke.

Det oplyser statsministeren onsdag i et skriftligt svar til Folketingets Miljø-og Fødevareudvalg.

Dermed får udvalget ikke mulighed for at se nærmere på, om statsministeren var en del af landbrugspakken, som endte med at koste den tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ministertaburetten.

Enhedslistens miljø-og landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding, som har bedt statsministeren redegøre for sin involvering flere gange, kalder hans afvisning for et "røgslør":

"Han gør alt, hvad han overhovedet kan for at lægge et røgslør ud for at dække over, hvor involveret han faktisk har været i denne her landbrugspakke. Det er helt klart den fornemmelse, jeg har, og det bliver bekræftet igen med det her nye svar."

I svaret fra Lars Løkke Rasmussen, skriver han:

"Jeg henviser til mit foreløbige svar af 27. april 2016 af spørgsmål 661 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Det fremgår heraf bl.a., at jeg af principielle grunde ikke finder anledning til at besvare spørgsmål vedrørende regeringsinterne forhold."

Både Maria Reumert Gjerding og Socialdemokraternes miljø-og landbrugsordfører Simon Kollerup har gentagende gange bedt statsministeren redegøre for i, hvilket omfang Statsministeriet har været involveret i fødevare- og landbrugspakken, og om Statsministeriet har været bekendt med mulige problemer med den anvendte måde at pulje baseline på i miljøregnskabet for landbrugspakken.

Det er ikke første gang, at statsministeren afviser at redegøre for, om hvorvidt han selv har været en del af udviklingen af landbrugspakken.

"Af principielle grunde finder jeg ikke anledning til at besvare spørgsmål vedrørende regeringsinterne forhold," lyder det fra Lars Løkke Rasmussen i et svar fra 27. april i år på Simon Kollerups spørgsmål:

"Blev Statsministeren på noget tidspunkt personligt orienteret om, at fødevare- og landbrugspakken kunne være i strid med EU-retten af den tidligere Miljø- og Fødevareminister, Eva Kjer Hansen?"

Enhedslistens ordfører mener, at statsministeren forsøger at dække over sin involvering i pakken, som fik massiv kritik af flere forskere.

Hendes mistanke begrunder hun med en artikel Berlingske bragte 30. marts, hvor avisen afslører, at der havde været en omfattende mødeaktivitet mellem statsministeren, statsministeriets departementchef og embedsmændene i Miljø- og fødevareministeriet på Marienborg.

"Det vidner om et meget, meget stort og indgående engagement fra statsministerens side i udarbejdelsen af denne her pakke. Vi ved jo, at det politiske stort set var på plads forud for pakken, det var Venstres 16-punktsplan til landbruget, som skulle implementeres. Og det, jeg har en fornemmelse af, er, at hele denne her omfattende mødeaktivitet har handlet om, at fabrikere hele det her miljøregnskab, som skulle frikende landbrugspakken - især over for EU-Kommissionen, for at de ikke skulle kende den ugyldig," lyder det fra Maria Reumert Gjerding.

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti fremlagde i november i 2015 en plan med 16 løfter til landbruget, den såkaldte 16-punktsplan. Det er den plan, som landbrugspakken blandt andet tager afsæt i.

Statsministerens mange nej'er

En gennemgang af Miljø- og Fødevareudvalgets dokumentliste på udvalgets hjemmeside viser, at statsministeren gentagne gange har afvist at svare på, om hvorvidt han var bekendt med eventuelle problemer i landbrugspakken samt sin egen eventuelle involvering.

"Grunden til, at jeg borer i det her, er, at jeg har en klar fornemmelse af, at det her stammer fra statsministeren, og når han ikke vil svare, tror jeg, det er, fordi jeg har fat i noget," siger  Maria Reumert Gjerding.

Hun tilføjer dog, at statsministeren godt kan forvente flere spørgsmål af samme skuffe, så længe han fortsætter med "blankt" at afvise at svare.

DOKUMENTATION: Læs Lars Løkke Rasmussensen skriftlige svar til Miljø- og Fødevareudvalget HER.

DOKUMENTATION: Se aktoversigten fra Statsministerier HER.

Løkke nægter at drøfte landbrugspakke i folketingssalen

Løkke afviser samråd om landbrugspakke

Avis: Regeringstoppen var involveret i landsbrugspakken

EL kalder Løkke i samråd om landbrugspakken

Løkke er i tvivl om behovet for grøn tillægspakke

Eva Kjer Hansen trækker sig som minister

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter