Så er der endelig en god nyhed til de danske landmænd

Eksporten af svinekød til Japan og Kina vokser eksplosivt, og samtidig har det fine forårsvejr fået millioner af forbrugere til at finde grillen frem. Håbet er, at svineproducenterne endelig er på vej ud af lavkonjunkturen.
Foto: Janus Engel/Ritzaufoto/Arkiv
Foto: Janus Engel/Ritzaufoto/Arkiv
AF LARS ATTRUP

Måned efter måned har de danske svineproducenter slæbt sig af sted på bunden af en blodrød lavkonjunktur, men nu er der endelig godt nyt for den kriseramte sektor.

Afregningsprisen på svinekød stiger nu hurtigt, og det kan være begyndelsen på den vending i markederne, som alle i branchen har ventet på i årevis.

Slagterigiganten Danish Crown har netop meddelt, at svinekødsafregningen til landmændene hæves med yderligere 20 øre pr. kilo med virkning fra næste uge. Denne stigning kommer på toppen af de 30 øre, som afregningen blev hævet med for en uge siden.

Der er intet usædvanligt i, at prisen på svinekød stiger i foråret, hvor millioner af forbrugere i Europa øger forbruget af kød, når solen begynder at skinne, og det bliver vejr til at grille.

"Vi ser en rigtig god efterspørgsel efter produkter, der ender på grillen ude hos forbrugerne. Vi ser nu med al ønskelig tydelighed, hvordan solskin og varme på den her tid af året virkelig kan løfte forbruget af svinekød," siger Søren Tinggaard, underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling.

Handler om balance

Lige nu er det imidlertid mere end det gode forårsvejr, der driver priserne i vejret. Andre bagvedliggende faktorer er en eksplosiv stigning i eksporten af svinekød til Kina og solid vækst i salget til Japan.

"Det handler alt sammen om balancen mellem udbud og efterspørgsel. De seneste måneder er eksporten ud af EU løftet betragteligt," påpeger Søren Tinggaard.

Danmarks eksport af svinekød til Kina er øget med 102 pct. i første kvartal af 2016, mens eksporten til Japan i samme periode er vokset 27 pct.

Den stigende eksport ud af EU er med til at lette presset på de store nærmarkeder i Europa, og håbet er nu, at den årelange lavkonjunktur endelig er ved at klinge af.

"Det er min klare forventning, at bunden er passeret og vi nu ser vendingen i markederne. Prisen på svinekød vil fortsat svinge sæsonmæssigt, men de kommende år vil toppene og bundene blive sat på gradvist højere niveauer," vurderer markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

Stigende importbehov

Han påpeger, at især Kinas stigende importbehov vil være en af de drivende faktorer i markederne for svinekød den kommende tid.

"Kinas egen produktion af svinekød falder. Kineserne er ved at omlægge hele deres landbrugspolitik i erkendelse af, at de ikke kan blive ved at producere, som de hidtil har gjort. Der strammes nu op på miljøkravene, og landmændene må ikke længere lukke gylle direkte ud i floderne og smide døde grise samme vej.  Det presser den kinesiske produktion af grise, og det samme gør manglen på rent drikkevand, som udløser restriktioner på brugen af kunstvanding af afgrøder, der blandt andet bruges til svinefoder," påpeger Palle Jakobsen. Han venter, at svinekødsafregningen i år i gennemsnit vil være 50 øre pr. kilo højere end i 2015. I 2017 ventes en stigning på yderligere 50 øre.

Palle Jakobsen tilføjer, at prisstigningerne på svinekød aktuelt forstærkes af, at spekulanterne i markedet også har fornemmet, at en vending tilsyneladende er nær. De er derfor begyndt at spille på stigende priser, hvilket i sig selv er med til at drive priserne i vejret.

Udviklingen letter presset på de kriseramte svineproducenters likviditet, men man skal dog ikke vente jubelscener ude på gårdene, for stigningerne kommer fra et meget lavt niveau. For gennemsnitslandmanden vil de stigninger, der er udsigt til i år, således ikke medføre et stort overskud, men blot resultere i, at underskuddet bliver mindre end hidtil ventet.

Regeringen var advaret om EU-regelbrud i landbrugspakke

Bølgen af landbrugskonkurser bliver større og større

Malkerobotter fanget i kartelsag

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter