FødevareWatch

Uforklarlige mavesår rammer danske svin

Flere og flere svin rammes af mavesår. Dyrlæge siger, at "der er god grund til at tro, at det gør ondt på dem."

Foto: POLFOTO

Det seneste halve år er langt flere grise blevet ramt af mavesår, lyder meldingen fra flere dyrlæger. Det skriver DR Syd.

En af dem, der kan berette om stigningen er Claus Heisel, der er svinefagdyrlæge og chefdyrlæge hos Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste:

"Det har været et større problem, end vi hidtil har set. Vi har ikke set en voldsom stigning i antallet af virusinfektioner hos svinene, så det kunne tyde på, at noget nyt er med til at trigge det her," siger Claus Heisel.

Mavesårene kan ikke behandles med smertestillende medicin, da det er blodfortyndende, og der er god grund til at tro, at det gør ondt på dem, siger Kristian Havn, der er svinefagdyrlæge ved Svinevet i Haderslev:

"Vi kan jo ikke spørge dyrene. Men vi ved, at deres mavesæk og nervesystem ligner menneskers, og udviklingen af mavesår gør ondt på mennesker," siger Kristian Havn.

Det øgede antal mavesår kan have store konsekvenser for både svineproducenterne og svinene, fortæller svineavler og bestyrelsesmedlem i Sønderjysk Landboforening, Lasse Skøtt:

"Hvis grisen lider under det, skal man selvfølgelig have skovlen under det. Det økonomiske aspekt for os som svineavlere mærkes også, for de vokser mindre og skal have mere foder, hvis de har mavesår, siger Lasse Skøtt.

SegesVidencenter for Svineproduktion, der hører under Landbrug og Fødevarer, har nu igangsat flere undersøgelser for at blive klogere på, hvorfor grisene rammes af mavesår.

(Artiklen er fra DR SYD distribueret af Ritzau).

Svinebønder frygter MRSA-dom

Overlæge: MRSA-liste besværliggør forskning

Nye udbrud af afrikansk svinepest i Ukraine

Forsiden lige nu

Her har Arla hentet væksten

I det netop offentliggjorte regnskab fra Arla er det uden for det vesteuropæiske område, at mejerikoncernen er vokset mest markant. Få et overblik over fremgangene her.

Rigmands burgerkæde lukker

Lars Seier vinker farvel til burgerkæden Juicy Burger, der samtidig drejer nøglen om. Hvad der skal ske med selskabet bag er uvist.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier