FødevareWatch

Lantmännen leverer rekordindtjening

Den store svenske pendant til DLG-koncernen har leveret et yderst solidt 2015-regnskab, og indtjeningen tordner i vejret. Fremgangen er især rodfæstet i to divisioner.

Landbrugs- og energidivisionen trækker op i det netop offentliggjorte regnskab for den svenske landbrugsgigant Lantmännen, hvor der er fremgang over det meste af linjen.

I forhold til det sammenlignelige 2014-regnskab har den landmandsejede koncern øget det samlede driftsresultat fra 740 mio. svenske kr. til 1,246 mia. svenske kr., hedder det i en koncernmeddelelse.

Den samlede omsætning i Lantmännen nåede i 2015 35,66 mia. svenske kr. mod 32,67 mia. svenske kr. i 2014, mens bundlinjen samlet udgjorde 1,09 mia. svenske kr. Det er en lille tilbagegang i forhold til 2014, hvor der samlet havnede 1,23 mia. svenske kr. på den nederste streg.

"Vi har i løbet af året opnået vores langsigtede mål om en egenkapitalforrentning på 8 pct. og en soliditet på 40 pct. Lantmännen fortsætter med at levere på sin strategi; gennem erhvervelsen af Vaasa(finsk brødforretning, red.), har vi styrket vores position i hele kornværdikæden i Østersøområdet og har skabt en forbedret platform for eksport til andre store markeder. Vi har også gennemført effektiviseringer i indkøb og logistik samt fortsætter vi vores bestræbelser på at skabe værdi for den svenske korn, hvilket styrker svensk landbrug," siger Per Olof Nyman adm. direktør i koncernmeddelelsen.

Som resultat af det gode år udbetaler den landmandsejede koncern 432 mio. svenske kr. til omkring 29.000 svenske bønder.

Driftsresultatet i Lantmännens landbrugsdivision gik i 2015 frem med massive 186 mio. svenske kr. til 192 mio. svenske kr. - årsagen skal findes i de effektiviseringer, som direktøren også henviser til, samt det faktum, at 2015-høsten på svensk jord blev den bedste i mange år.

Energidivisonen leverede et resultat på 218 mio. svenske kr. til koncernen. Det var hele 157 mio. svenske kr. mere end i 2014, og og fremgangen tilskrives især udviklingen i ethanolforretningen Lantmännen Agroetanol.

Fin fødevarefremgang

Fødevaredivisionen, som blandt andet dækker over Lantmännen Cerealia og Lantmännen Unibake, der er stort tilstede i Danmark, forbedrer overskuddet fra 521 mio. svenske kr. til 733 mio. svenske kr. i 2015. Divisionen omsatte for 13,1 mia. svenske kr. og sidder på 35 pct. af omsætningen i den samlede Lantmännen-forretning, hvilket er lidt mere end i 2014, hvor divisionen udgjorde 32 pct. af omsætningen.

Ifølge koncernmeddelelsen er årets forbedring drevet af "forbedringer i produktionseffektiviteten og innovative kundetilbud." Derudover fokuserer man på erhvervelsen af den finske bagerigruppe Vaasan, som kom på plads i starten af året, og som siden har betydet øget fokus på hele værdikæden i Østersøregionen. I oktober tog Lantmännen første spadeskridt til opførelsen af et nyt stort bageri i Polen. I oktober 2015 blev koncernen ramt af en stor brand på et bageri i Belgien, og her vil man nu opføre en ny moderne bageriproduktion, som ventes klar i løbet af 2016.

Finske Vaasan er en stor aktør i Sverige, Norge og Østersøregionen med en lang række brands, herunder Vaasan's Finn Crisp og Vaasan-mærker. Virksomheden er verdens største producent af de helt tynde knækbrød og den næststørste producent af knækbrød generelt, ligesom man som Unibake også arbejder i både friskbrød og bakeoff. Tilbage i 2013 udgjorde Vaasan's nettosalg ca. 415 mio. euro svarende til 3,11 mia. kr.

I Danmark har Lantmännen brødbrands som Schulstad, Hatting og Påskebrød, mens man også ejer Danpo-kyllinger og morgenmadsbrandet Axa er en del af Lantmännen Ceralia.

Lanmännen ejes af i alt 29.000 svenske landmænd og samlet beskæftiger koncernen 10.500 medarbejdere.

Brød-chef håber på snarlig europæisk vækst

Lantmännens finske brødopkøb godkendt

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier