FødevareWatch

Mælkeproducenter: Krisehjælp er spild af penge

Formanden for de danske mælkeproducenter mener ikke, at EU-tiltag hjælper de bønder, der er kommet i klemme.

Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto/Arkiv

De er ment som en hjælpende hånd fra EU til de landmænd, der er ramt af det russiske importforbud af landbrugsprodukter.

Men hos Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter er man ikke imponeret af den krisepakke, som giver de danske mælkeproducenter et tilskud på godt 60 millioner kroner.

"Jeg har før sagt, at hvis man fryser, så hjælper det engang imellem at tisse i bukserne. Men med det her bliver vi kun våde," siger formand Kjartan Poulsen og tilføjer:

"Det er spild af penge i en grad, så det er helt ufatteligt. Det er kun, så man nede i Bruxelles kan sidde og bryste sig af, at man har gjort noget. Det har ingen effekt overhovedet på den krise, vi er i."

Han mener, at den samlede krisepakke på 500 millioner euro skulle have været brugt på at opkøbe og lukke landbrug, så den samlede mælkeproduktion ville blive reduceret med højere afregningspriser til følge.

Mælkeproducenter får størstedelen af EU's krisepulje

Mælkebønderne er ramt af to markedsforhold, der trækker i hver sin retning. Ruslands forbud mod import af landbrugsvarer har sænket efterspørgslen, og samtidig er udbuddet øget som følge af, at mælkekvoterne faldt bort 1. april sidste år.

Begge dele har betydet, at landmændene får lavere pris for mælken nu end tidligere.

"Selv om det er lykkedes os at komme ud på nye markeder, så har det jo været til en lavere pris," siger Kjartan Poulsen og forudser: "For mig at se kan det her stå på i årevis, hvis ikke der ske en regulering af markedet, og det kunne her i Danmark nemt ske i form af konkurser."

Det ekstraordinære EU-tilskud vil blive udbetalt til aktive mælkeproducenter ud fra en fordelingsnøgle, der baserer sig på den faktiske produktion i den enkelte bedrift.

Økologien slår rekord og redder mælkebønders økonomi

LO og 3F varsler konflikt mod stor mælkeproducent

Danmarks største mælkeproducent ramt af konflikt

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier