Lave danske jordpriser tiltrækker udenlandske rigmænd

Kapitalstærke udenlandske investorer fra Tyskland og Holland henvender sig i stigende grad til danske landbrugsmæglere, fordi de vil have fingrene i billig dansk landbrugsjord.
Foto: LARS KRABBE/Ritzau/ARKIV
Foto: LARS KRABBE/Ritzau/ARKIV

Priserne på dansk landbrugsjord er modsat mange steder i udlandet under pres, og et prisfald på omkring 40 pct. per hektar har vakt interessen blandt pengestærke internatonale opkøbere, skriver Berlingske Business.

"Vi har det seneste år oplevet stor interesse fra især tyske investorer, men der er også interesse fra f. eks. hollandske investorer. De vil helst købe jord til mellem 100.000 og 200.000 kr. pr. hektar, der ligger i attraktive områder," siger Svend-Åge Bruun fra Landbrugsmæglerne til avisen.

Investorerne, der ikke længere behøver have en landbrugsuddannelse, for at være majoritetsejer i et dansk landbrug, har kig på de danske agre som investeringsmål, fordi de her har udsigt til en konjunkturgevinst, hvis og når landbruget kommer fri af den økonomiske krise, der for øjeblikket presser både mælke- og svinebønder.

I sommer skrev Finans.dk, at de udenlandske investorer, der er tungt lastet med kontanter hjemmefra, ofte afholder unge danske landmænd fra at kunne købe deres eget danske landbrug, da de slet ikke kan skrabe den egenkapital sammen, som er forudsætningen for gennemføre købet af en gård.

"Kravet fra bankerne er typisk, at vi skal stille med en egenkapital på 15 - 20 pct. Det er for de fleste helt uoverkommeligt, da den samlede købspris typisk løber op i 30 - 50 mio. kr.," sagde Svend Nygaard, formand for LandboUngdom, dengang.

Investorer kaster millioner i ambitiøst fiskeprojekt

Unge landmænd bliver udkonkurreret af udenlandske investorer

Velhavende udlændinge opkøber danske gårde i rekordtempo

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter