FødevareWatch

Forening efterlyser mere kontrol efter giftfund blandt landmænd

Nye tal, som DR har hentet i NaturErhvervstyrelsen, viser, at hver sjette kontrollerede landmand har ulovlige sprøjtegifte stående. Danmarks Naturfredningsforening efterlyser flere kontrolbesøg.

Foto: Colourbox

Ifølge DR.dk finder NaturErhvervstyrelsen ulovlige sprøjtegifte hos stadig flere landmænd og gartnere, og 2014 fik hver sjette kontrollerede en indskærpelse eller en politianmeldelse for at besidde eller anvende ulovlige sprøjtegifte.

Ud af 665 kontrolbesøg blev der givet 70 indskærpelser og 46 politianmeldelser, skriver DR.dk.

Den statistik har fået Danmarks Naturfredningsforening til at reagere, og i foreningen mener man, at de høje tal "er alarmerende og kræver en bedre kontrol med langt flere kontrolbesøg."

"Det er et foruroligende højt tal, for der er jo en grund til, at disse sprøjtegifte er forbudt i Danmark. Hvis problemet virkelig er så stort, som tallene tyder på, så står vi med en meget alvorlig sag – både for naturen og folkesundheden," udtaler Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.

Hvert år indberetter samlet 24.500 landmænd og gartnere deres sprøjtegiftforbrug til styrelsens elektroniske sprøjtejournalsystem, men der blev kun udført 665 kontrolbesøg sidste år, og det tal er alt for lavt, mener Danmarks Naturfredningsforening:

"Når man finder så megen ulovlig sprøjtegift ved blot at besøge 2,7 procent af de landmænd, som har indberettet til registeret, så synes jeg nok, at det vil være i hele samfundets tjeneste, at man fremadrettet aflægger langt flere kontrolbesøg," lyder det fra Ella Maria Bisschop-Larsen.

I Landbrug & Fødevarer hæfter man sig ved, at antallet af indskærpelser er langt højere end antallet af politianmeldelser.

-Vi opfordrer altid landmændene til at sikre, at de har styr på deres beholdninger af pesticider. Vi hæfter os ved, at langt de fleste overtrædelser er i den helt bagatelagtige ende, der kun giver anledning til påtale, siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer, til DR.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen siger, at hun ikke mener, at det i orden, at landmændene har så mange ulovlige pesticider stående, og hun har bedt Miljøstyrelsen om at indskærpe overfor erhvervet.

"Det er ikke i orden, at landmænd opbevarer eller bruger ulovlige midler, og derfor bliver de alvorlige overtrædelser meldt til politiet," lyder reaktionen fra ministeren.

Minister skyder vandplaner til hjørne

Mange pesticidrester i EU-frugt - dansk frugt har færrest

Irma dropper endnu en konventionel vare

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier