Sæler truer fiskeriet ved danske kyster

Sælbestanden vokser i Østersøen, og det truer fiskeriet, viser en rapport. Ministeren vil se på regulering.
Foto: SKAANING LARS/RITZAU/arkiv
Foto: SKAANING LARS/RITZAU/arkiv
AF RITZAU

Fiskeriorganisationer i hele Østersøen advarer nu kraftigt mod de voksende sælbestande og siger, at sælerne truer erhvervet på livet.

Det skriver Politiken mandag.

Fiskerne henviser til en rapport fra Institut for Akvatiske Ressourcer (DTU Aqua), der blev udgivet i september og for første gang kom med et bud på, hvor meget sælernes appetit koster fiskerne.

DTU-rapporten påpeger, at antallet af sæler ved de danske kyster og i Østersøen er steget eksplosivt fra et lavpunkt midt i 1970’erne. I 1976 var der anslået 2000 spættede sæler i de danske farvande.

I 2014 var der ifølge Institut for Bioscience under Aarhus Universitet mere end 18.000.

Sælernes appetit på torsk, laks, sild, kulsøer og andre fisk er så stor, at store dele af det danske kystfiskeri er i fare for helt at dø ud, siger Finn Larsen, seniorforsker ved DTU Aqua og hovedforfatter til den nye rapport.

"Vi er på et tidspunkt, hvor man kan se, at sælbestanden truer fiskeriet på livet flere steder i landet," siger han til Politiken.

Rapporten konkluderer, at syv steder i Danmark er kystfiskeriet direkte i fare for at blive opgivet helt, herunder i Limfjorden, på Østsjælland/Møn og på det nordlige Djursland.

"Man kan få naturbevarelse og beskyttelse af sæler, og man kan få fiskeri – men man kan ikke få begge dele," siger han til Politiken.

Rapporten har gjort indtryk på regeringen, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

"Jeg mener, at der er behov for at regulere bestanden af sæler, når skadeomfanget er så stort, som rapporten fra DTU dokumenterer," siger hun til Politiken.

Eva Kjer Hansen påpeger, at der allerede er en mulighed for at skyde sæler i de hårdest ramte områder. Ministeriet kan give en fisker, der har jagttegn eller en jæger med om bord, ret til at skyde sæler.

Men i praksis har det ikke fungeret, enten fordi fiskerne ikke tager kurset, eller fordi de slet ikke har lyst til at tage en riffel eller en jæger med om bord. Det gælder for eksempel Henrik Dahl Frithiof fra Bornholm.

"Jeg er egentlig ikke interesseret i at skyde sæler – jeg bruger tid nok på at fiske. Skal jeg så ligge og regulere sæler ved siden af? Det tror jeg, der er folk, der er meget bedre til, end jeg er," siger han til Politiken.

Ny fiskeriaftale: Flere sild men færre torsk i Østersøen

Fiskere efterlyser klare sæl-udmeldinger

Overblik: Det betyder milliardaftalen for fiskeriet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter