FødevareWatch

Minister vil afskaffe omstridt randzonelov

Randzoneloven skulle aldrig have været vedtaget, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Foto: Brian Karmark/Jyllands-Posten

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil af med den udskældte randzonelov, der tvinger landmænd til at lave ni meter dyrkningsfri randzoner omkring vandløb og søer på deres jorder.

Ifølge en pressemeddelelse fra miljøministeriet sender ministeren fredag et forslag til fjernelse af loven i høring.

"Danske landmænd skal ikke længere have trukket en randzonelov ned over hovedet, som de ikke bliver kompenseret for, og hvis effekt forskerne nu anerkender har været overvurderet."

"Vi er ganske enkelt blevet klogere, siden loven blev indført, og vi ved i dag, at den aldrig skulle have været indført. Derfor skal loven ophæves," siger Eva Kjer Hansen.

I dag er der krav om ca. 25.000 hektar randzoner.

Landmænd vil ifølge ministeren stadigvæk kunne benytte sig af frivillige randzoner som alternativ til kravet om efterafgrøder samt til at opfylde de grønne krav i EU's landbrugsreform.

Eva Kjer Hansen siger, at hun har stor fokus på, at ophævelsen af randzoneloven ikke går ud over miljøet.

"Jeg er optaget af, at vi har et godt vandmiljø i Danmark til glæde for os danskere, der bruger naturen. Derfor vil effekter af den ophævede randzonelov indgå i arbejdet med blandt andet de nye vandområdeplaner," siger hun.

Lovforslaget bliver fremsat i Folketinget i løbet af efteråret.

Landmændenes organisation, Landbrug & Fødevarer, glæder sig over meldingen.

"Forhåbentlig har politikerne lært noget af forløbet. Vi har brug for miljøregler, som er klare og til at forstå og som kun pålægger restriktioner, hvis der er en klar dokumenteret miljømæssig effekt, og der betales en rimelig kompensation til landmanden for det," siger organisationens formand, Martin Merrild.

Tåbelig beslutning

Udmeldingen bliver taget mindre godt imod af SF og Alternativet, som kalder det for tåbeligt og katastrofalt.

"Eva Kjer Hansen burde kalde sig landbrugsminister - for miljøet kærer hun sig tydeligvis ikke for. Det er en katastrofe for vores vandløb, når randzonerne fjernes. De er det mest effektive redskab til at beskytte os mod gødningens påvirkning," siger Lisbeth Bech Poulsen, SF's miljø- og fødevareordfører i en pressemeddelelse.

SF mener, at ministeren er godt i gang med at "smadre vandmiljøindsatsen".

Ministerens beslutning om at afskaffe loven er blandt andet begrundet i, at hun vil beskytte de økonomisk hårdt pressede landmænd. Derudover peger ministeren på, at forskere har vurderet, at effekten af randzonerne er overvurderede. Til de argumenter skriver Rasmus Nordqvist, Alternativets ordfører for blandt andet iværksætteri og erhverv, i en meddelelse:

"Den daværende regering har allerede halveret randzonerne, og det var skidt nok. At afskaffe yderligere af kortsigtede økonomiske hensyn og uden blik for de langsigtede konsekvenser er helt tåbeligt. Løsningen på landbrugets indtjeningskrise er en omlægning til økologi, som er et marked, der er i hastig vækst," skriver han.

Hækkerup efter sit første år: To hundredeårskriser har ramt landbruget 

Ny minister vil fjerne en række miljøkrav til landmænd 

Regeringen varsler brud med landbrugspolitikken 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier