Ny minister vil fjerne en række miljøkrav til landmænd

Der kommer muligvis lempelser til kravene om randzoner og ammoniak-udledning, varsler miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).
Eva Kjer Hansen (V) vil lade landbruget påvirke miljøet mere. | Foto: Thomas Borberg/Polfoto
Eva Kjer Hansen (V) vil lade landbruget påvirke miljøet mere. | Foto: Thomas Borberg/Polfoto
AF RITZAU

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil fjerne en række højtprofilerede miljøkrav til landbruget og varsler et opgør med den hidtidige landbrugs- og miljøpolitik, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

"Vi tager med det samme fat på at fjerne det obligatoriske krav om randzoner og en del af kravene til efterafgrøder. Vi vil også se på gødskningsrestriktionerne," siger Eva Kjer Hansen til avisen.

Initiativerne er en del af en landbrugspakke med 16 punkter, som Venstre sammen med Dansk Folkeparti og De Konservative tidligere har præsenteret.

Samtidig er regeringen klar til at skrue ned for de danske ambitioner om, at udledningen af ammoniak skal reduceres med 24 procent inden 2020. I stedet går regeringen efter, at den danske reduktion skal på linje med EU-gennemsnittet på seks procent.

Regeringen varsler brud med landbrugspolitikken

Kravet om randzoner var Venstre selv med til at indføre, da partiet senest var i regering.

Også kravet om efterafgrøder har en tydelig Venstre-signatur, da initiativet var med i vækstplanen for fødevarer, som Venstre, DF, De Konservative og Liberal Alliance lavede sammen med SR-regeringen i april 2014.

Eva Kjer Hansen erkender, at man nu går i en modsat retning.

"Det er vigtigt i politik at erkende, hvis man har lavet en fejl, og erkende, hvis man er blevet klogere. Vi kan se, at det ikke fungerer hensigtsmæssigt. Det fungerer negativt for landmændenes virke," siger miljø- og fødevareministeren til Jyllands-Posten.

Ministerens udmelding falder dog ikke i god jord hos Enhedslistens landbrugs- og miljøordfører, Maria Gjerding, der er "chokeret" over Venstres initiativ til at sløjfe randzoner og stille lavere krav til gødningsreglerne.

"At fjerne randzoner og lempe gødningsregler vil slå tilstanden i naturen og miljøet årtier tilbage. Det er absurd, at Venstre tror, at vi hjælper landmændene ved at tillade, at de ødelægger natur og miljø," siger hun i en skriftlig udtalelse.

Maria Gjerding kalder nu Eva Kjer Hansen i samråd.

Her er fødevareopgaverne til den nye regering

Bryllup mellem miljø- og fødevareministeriet kan koste fokus på økologi

Ny fødevareminister: Jeg er også stor naturelsker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også