Svineformand forstår ikke EU's oplagringspolitik

Formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, mener, at man bør nedbringe produktionen af kød i stedet for at lægge den på lager.
Foto: Claus Bonnerup/Polfoto
Foto: Claus Bonnerup/Polfoto

Mens man i Landbrug & Fødevarer ikke tror på at de trængte danske landmænd bliver bedre stillet, hvis man fra EU-hånd hjælper med at få produktionen begrænset, så priserne igen kan komme op, så er man af en noget anden holdning i foreningen Danske Svineproducenter, skriver avisen Effektivt Landbrug.

"Det er simpelthen spild af penge først at producere kødet og derefter lægge det på privat oplagring. Vi kunne komme meget længere for de samme penge, hvis vi på EU-niveau fik etableret en ordning, som gav støtte til at nedlægge produktionen," siger Henrik Mortensen ifølge Effektivt Landbrug. Dermed tilslutter svineproducenternes formand sig Foreningen af Danske Mælkeproducenter, der også ønsker at begrænse produktionen.

Copa, der er de europæiske landmænds paraplyorganisation, siger, at sanktionerne i kølvandet på krisen om Ukraine har betydet, at EU har tabt landbrugseksport til Rusland til en værdi af 5,5 milliarder euro, hvilket er over 40 mia. kr.

Tidligere på ugen kom EU-Kommissionen med et støtte-udspil på i alt 500 mio. euro, svarende til omkring 3,7 mia. kr., som skal bruges på blandt andet redde mælkeproducenternes økonomi. Det beløb lyder ifølge Eva Kjer Hansen som udgangspunkt fint, men hun efterlyser en fordelingsnøgle, så man kan se, hvem der har udsigt til hvor mange penge.

"Kommissionen træder vande. Der er ingen bud på, hvor meget der skal fordeles til hvad, og landmændene har brug for initiativer her og nu. Det bliver trukket unødvendigt i langdrag i forhold til, hvor alvorlig situationen er," sagde Eva Kjer Hansen mandag.

Forud for mødet i Bruxelles sagde hun, at EU's støtteopkøb skal udvides fra mælkeprodukter til også at omfatte fedt, flæsk og biprodukter.

Banker klarer sig godt trods krise i landbruget

Landmænd vil have ophugningsstøtte

Pressede danske mælkebønder går efter EU-hjælp

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter