FødevareWatch

Pressede danske mælkebønder går efter EU-hjælp

Fødevareministeren skal i dag forsøge at skaffe støtte til et dansk mejeribrug hårdt presset af prisfald.

Foto: POLFOTO

De danske mælkebønder er som deres europæiske kolleger presset af elendig økonomi senest efter et massivt internationalt prisfald på mælk. Det har sammen med en kraftig gældsætning igennem en årrække i dansk landbrug udløst en af erhvervets værste kriser nogensinde.

Derfor mødes EU's landbrugsminister inklusiv Eva Kjer Hansen (V) i dag i Bruxelles til ekstraordinært møde om landbrugskrisen under pres fra europæiske landmænd og med demonstranter udenfor.

"Der er ingen nemme løsninger på den aktuelle krise. Men der er nogle muligheder for at afbøde de værste virkninger, hvis vi altså kan blive enige om dem," siger Eva Kjer Hansen.

I øjeblikket kører 86 procent af danske mælkeproducenter med underskud, ifølge beregninger fra Seges (tidligere Videnscentret for Landbrug). På et år er mælkepriserne fra det dominerende mejeriselskab, Arla, faldet med over 30 procent blandt andet som følge af sammenbruddet på det russiske og det kinesiske marked.

Eva Kjer Hansens hovedfokus er at hjælpe de danske landmænd til at ride stormen af, indtil markedet retter sig. Derfor er hun ikke varm på et forslag fra Danske Mælkeproducenter om en ophugningsstøtte, som kendes fra fiskeriet, hvor producenterne betales for lukke biksen.

"Min bekymring er, at vi under en forbigående krise får lukket en masse ellers velfungerende danske producenter, mens andre lande ikke gør det samme. Det er bedre at forsøge at stå krisen igennem med for eksempel støtteopkøb fra," siger Eva Kjer Hansen.

En tilbagevenden til en national landbrugspolitik, hvor alle kører deres eget løb, som blandt andet Frankrig lige nu taler for, ifølge den danske minister en endnu større trussel.

Formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild er enig:

"Danske mælkeproducenter stå lige nu i en brat opvågning, efter at mælkekvoterne for nylig faldt væk og markedet nok blev frit men samtidig er hårdt ramt af Ruslandskrisen og økonomisk afmatning i Kina."

"Det er lidt dobbeltmoralsk, når vi sidder og spiser en kotelet med økologiske grøntsager til"

Krisepakke på vej til landbruget

Varemangel giver jackpot til økologiske landmænd

Økologer flygter fra Arla

Arla ramt af tilbageslag i Kina

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier