FødevareWatch

Ekspert: EU-milliarder kan hjælpe trængte danske banker

De mindre landbrugsbanker kan få glæde af EU-Kommissionens hjælpepakke til de trængte europæiske landmænd.

Foto: Lars Krabbe/Polfoto/Arkiv

De europæiske landmænd kan se frem til en håndsrækning fra EU-Kommissionen, der er parat til at sende 500 mio. euro - svarende til 3,7 mia. kr. efter kriseramte landmænd - især mælkebønderne.

Og det kan også være en hjælp til flere af de mindre banker herhjemme.

Nu er 500 mio. euro ikke meget set i det store billede. Men når det så er sagt, så er enhver hjælp kærkommen"

"Nu er 500 mio. euro ikke meget set i det store billede. Men når det så er sagt, så er enhver hjælp kærkommen både hos landmændene og hos dem, der finansierer dem," siger Lars Krull, der er bankforsker hos Aalborg Universitet, til Ritzau Finans.

Mange banker og sparekasser har haft store nedskrivninger i forbindelse med krisen i landbruget, hvor priserne på mælk, kød, frugt og grøntsager har været under pres.

Den russiske handelsboykot på fødevarer fra EU, den faldende kinesiske efterspørgsel og en overproduktion af mælk og svin har været med til at presse landbruget yderligere.

Men mandag foreslog EU-Kommissionens næstformand, Jyrki Katainen, på et ekstraordinært landbrugsministermøde i Bruxelles, at landmændene skal have en hjælpende hånd. Katainen kalder støttepakken "et robust og beslutsomt" svar på krisen.

Ministrene mødtes samtidig med at flere tusinde vrede europæiske landmænd demonstrerede i gaderne i Bruxelles i protest mod, at de ikke kan få økonomien til at hænge sammen i deres landbrug. Ifølge Bloomberg News var op mod 6000 landmænd og 2000 traktorer på gaden.

EU-Kommissionen vil forsøge at målrette den ekstraordinære støtte til landmændene, så den dækker de særlige forhold i de enkelte medlemslande bedst muligt.

"Når vi afgør fordelingen af denne støtte, vil vi sikre en fair, målrettet og effektiv fordeling, så den især kommer til gode for de medlemslande og de landmænd, der er hårdest ramt af markedsudviklingen," sagde Jyrki Katainen.

EU på vej med milliardstøtte til kriseramte landmænd

Pressede danske mælkebønder går efter EU-hjælp

Krisepakke på vej til landbruget

Banker klarer sig godt trods krise i landbruget

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier