FødevareWatch

Jomfruhummer-eksportør klarer skærene

Læsø Fiskeindustri landede i 2014 en koncernomsætning på 378 mio. kr. mod 344 mio. kr. i 2013. Heraf stod den danske afdeling for 209 mio. kr.

Foto: Mik Eskestad/Polfoto

Læsø Fiskeindustri, som er storeksportør af gourmetspisen jomfruhummer, har haft et udmærket år til trods for hårde kår.

Selskabet kunne lukke regnskabsbøgerne for 2014 med en samlet koncernomsætning på 378 mio. kr., hvor af den danske forretning stod for 209 mio. kr. Resten kom fra det skotske datterselskab, som ligger i Peterhead på den skotske østkyst.

Det skriver Læsø Posten.

I Danmark blev resultatet af den primære drift før afskrivninger og finansielle poster på 6,4 mio. kr. mod 3,2 mio. i 2013.

Læsø Fiskeindustri kom ud af 2014 med et overskud på 1,2 mio. kr. efter skat, hvilket var bedre end forventet. I 2013 lå det på 405.000 kr. og tilbage i 2012 et underskud på 6,9 mio. kr.

”Omstændighederne taget i betragtning vil vi betegne årets koncernoverskud som godkendt. Der er igen i år underskud i Danmark, men en fremgang af driften på godt to millioner kroner, mens resultatet fra vores datterselskab i Skotland må betragtes som tilfredsstillende, sagde formand Gregers Jacobsen i ledelsesberetningen ifølge lokalavisen.

Selskabets konkurrencekraft i forhold til skotske konkurrenter er ifølge virksomheden selv forbedret i takt med en stigende pundkurs og også gennemførte tilpasninger og besparelser på lønninger, forventer man, vil slå igennem i 2015.

”Vi er derfor på rette vej i Danmark, og selv om en høj pundkurs aktuelt presser salget fra Skotland, vil vi gerne udtrykke en forsigtig optimisme i forhold til 2015, udtaler formanden.

På selskabets generalforsamling betegnede han samtidig tilgangen af jomfruhummere som tilfredsstillende - både i Danmark og Skotland.

”Samlet havde vi en årsproduktion i 2014 på 3.328 tons mod 2.776 tons. i 2013, svarende til en stigning på 19,8 procent,” oplyste Gregers Jacobsen på generalforsamlingen.

Vil sikre råvaregrundlag

Læsø Fiskeindustri er på det seneste gået forrest i kampen for at sikre den fremtidige tilstrømning af hummere ved at give lån til lokale unge skippere, som ikke kan låne penge i banken.

I februar skrev DR Nordjylland således, at selskabet havde lavet en aftale med 23-årige Frederik Snille Larsen fra Strandby nord for Frederikshavn, der som betingelse i forhold til at låne penge, i stedet leverer sin hummerfangst hos ø-virksomheden.

"Hvis ikke vi gør noget, så får vi utroligt svært ved at få den mængde hummere, der skal til for at drive en produktion i Danmark om bare 5-8 år," sagde Svend Ole Larsen, økonomidirektør i Læsø Fiskeindustri da til DR Nordjylland.

Ifølge selskabets hjemmeside er Læsø Fiskeindustri ejet af en kreds af omkring 400 aktionærer, som alle har tilknytning til virksomheden og dens lokalområde. Læsø Fiskeindustri blev grundlagt i 1963.

Danske jomfruhummere får vigtigt certifikat

Hummerfiskeri skal sikres via udlån til unge fiskere

Fiskedirektør afviser ultimativt krav om lønnedgang

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier