Analytikere: Mælkepriserne vil stige

Internationale analytikere forudser, at priserne på mælkeprodukter senere på året vil komme op. For de førstkommende måneder er udsigterne dog stadig meget usikre, med risiko for en yderligere negativ udvikling, skriver Arla.
Foto: KURT JOHANSEN/POLFOTO/ARKIV
Foto: KURT JOHANSEN/POLFOTO/ARKIV
AF CASPER HINDSE

Når der skal handles ind i køledisken, vil det senere i år blive til dyrere priser, skriver hjemmesiden interest.co.nz.

Mediet har talt med flere toneangivende eksperter på markedet, og her tegner sig et billede af, at mælkeprodukter generelt vil være i højere kurs senere på året, end de er netop nu.

Den internationale researchgruppe ANZ har blandt andet set på priserne og kan konstatere, at de i dag er højere, end de lave niveauer man så i slutningen af 2014. Samtidig mener ANZ, at man globalt set i anden halvdel af 2015 vil opleve et "mere opadgående momentum."

Rabobanks analytikere var allerede i sidste måned ude med deres vurdering af markedet, og de forudser også et opadgående marked fra tredje kvartal og året ud.

Det er de samme toner, der spiller hos den franske mejerivirksomhed Danone. Her regner man også med, at priserne vil stige, fordi der er en forventning om, at Kina vil efterspørge mælkeprodukter mere hyppigt.

"Den seneste udvikling i udbud og efterspørgsel viser fortsat, at der vil være et udsving mellem tredje og fjerde kvartal og i begyndelsen af næste år," udtaler finansdirektør i Danone, Cecile Cabanis, ifølge interest.co.nz.

Arla er tilbageholdende

Herhjemme tør Arla ikke se lige så langt ud i fremtiden. Dog skrev selskabet i en meddelelse til dets andelshavere i fredags, at industrimarkederne på det seneste har udviklet sig i en negativ retning, og derfor kunne Arla konkludere følgende:

"Udsigterne for de kommende måneder er fortsat meget usikre, med risiko for en yderligere negativ udvikling."

"2015 bliver et år, som vi bare skal igennem"

Tilbage i januar påpegede koncernchef Peder Tuborgh, at han for helåret 2015 forventer, at der ikke bliver meget at råbe hurra for.

"Udviklingen i 2014 er et grimt eksempel på volatiliteten i den globale mejeribranche. 2015 bliver et år, som vi bare skal igennem," sagde han til Finans.dk.

Flere faktorer spiller sammen som forklaring på, at de gyldne tider i mejerisektoren pludseligt i 2014 blev vendt til en krisestemning. Blandt de væsentligste elementer er en stigende global mælkeproduktion udløst af gunstige priser samt handelsboykotten mellem Rusland og vestlige lande. Det helt afgørende element er dog, at et boomende marked i Kina for især mælkepulver ebbede ud, hed det fra Finans.dk

Ny nedtur rammer landbruget

Kinesisk Fonterra-partner køber op

Manglen på økologisk udbud fortsætter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter