FødevareWatch

Friland klar med millioner til økologiske leverandører

Efterspørgslen på økologisk kød er stor, og derfor er det økologiske slagteri Friland nu klar med tilskud til de økoproducenter, som melder sig klar til at udvide produktionen.

Foto: Finn Frandsen

Over hele Europa vokser efterspørgslen efter økologisk svinekød, og det har, som FødevareWatch tidligere har beskrevet, medført mangeltilstande hos producenter som blandt andet Friland, der er Europas største leverandør af økologisk kød.

Virksomheden har i en længere periode oplevet at måtte sige nej til kunder, fordi der ganske enkelt ikke er grise nok, skriver virksomheden i en meddelelse. Det tilføjes videre, at ikke en gang et rekordhøjt tillæg til økologiske svineproducenter for deres kød, som for øjeblikket er på 16,50 kroner per kilo har kunnet ændre på den situation, og derfor iværksætter Friland nu to nye initiativer, der skal give konkrete økonomiske fordele til so-holdere, der vil udvide produktionen.

"Det er et meget usædvanligt skridt, men vi står også i en meget usædvanlig situation. Der er et meget stort behov for flere økologiske smågrise, og derfor vælger vi nu meget direkte at støtte nuværende og kommende andelshavere, som øger antallet af økologiske søer og dermed også antallet af smågrise," siger direktør i Friland, Henrik Biilmann.

Konkret hensætter virksomheden 2 millioner kroner, der gives som etableringstilskud ved udvidelse eller opstart af økologisk sohold.

Ordningen træder i kraft den 1. maj og betyder, at andelshavere får et kontant tilskud på 1.000 kroner per so, når antallet af søer udvides med minimum 25. Dog kan der maksimalt udbetales 300.000 kroner per andelshaver.

Derudover er Friland også klar med fuld finansiering af økologiske søer ved opstart af ny besætning.

"Det handler ganske simpelt om, at den finansielle sektors manglende lyst til at låne ud til dansk landbrug ikke skal være det, der bremser en udvidelse af produktionen af økologisk svinekød. I Friland tror vi fuldt og fast på, at det også fremover vil være en god forretning at producere økologisk svinekød i Danmark, og derfor er jeg heller ikke nervøs for, at Friland kan tabe penge ved at hjælpe med finansieringen. Selvfølgelig er det mest optimalt, hvis finansieringen kommer på plads ved at bruge de traditionelle pengeinstitutter, og derfor har vi også brugt den senere tid på at vise bankerne, at en investering i udvidelse af økologisk svineproduktion er en både sund og bæredygtig investering," siger Henrik Biilmann i meddelelsen.

Frilands finansiering af avlsdyr tilbydes med en variabel rente, som lige nu er på 4 procent.

Fransk friland vinder frem i Netto

Kødgrossist vinder aftale med erhvervsskole

Nye økologer strømmer til

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier