FødevareWatch

Cheføkonom: Svinekød fra Danmark er højkvalitetskød

Analyse: Dansk svinekød sælges til høje priser i den store verden – og jo længere væk, jo mere betaler kunderne, skriver cheføkonom i L&F Thomas Søby.

Foto: Colourbox

Analyse: 41 pct. af Danmarks årlige landbrugs- og fødevareeksport på 159 mia. kr. er såkaldte højværdivarer, som danske producenter tjener markant mere på end deres konkurrenter gør for et tilsvarende produkt, skriver cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby i en analyse i Politiken.

Samme billede tegner sig inden for dansk svinekød.

”Af den årlige danske svinekødseksport på 30 mia. kr. som stort set kun består af konventionelt produceret svinekød, handles en tredjedel til en pris, som ligger 20 pct. eller mere over de priser, som vores konkurrenter i EU får. Det betyder, at Danmark hvert år eksporterer for ca. 10 mia. konventionelt svinekød, som f.eks. Kina og Japan er villige til at betale mere for end for svinekød fra andre lande. Vores svinekød, bulk eller ej, rummer således kvaliteter som verden er parat til at honorere med en betydelig merpris,” skriver han.

Når man ser på mængder, går langt den største del af fødevareklyngens eksport til nærmarkederne, men ser man isoleret set på højværdivarer, så fylder oversøiske markeder som Japan markant mere, skriver cheføkonomien.

I Japan udgør højværdivarerne f.eks. 4,1 mia.kr. ud af den samlede danske fødevareeksport på 4,8 mia. kr., mens den i Tyskland udgør 5,6 mia. kr. ud af 29 mia. kr. 

Danske slagterier storforbruger nyt tilbud om EU-støtte

Danmark mistede svineeksport for 1,5 mia

Minister: Nye markeder kan hjælpe kriseramte slagterier

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier