En ud af syv landmænd er på vippen til at gå konkurs

Mellem 1500 og 1700 danske landmænd har så store problemer med bundlinjen, at de ifølge en analyse fra rådgivningscentret Seges bevæger sig på randen af konkurs.
Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv
Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU FINANS

Landbruget oplever for tiden en stor nedgang på bundlinjerne, primært som følge af lave priser på landmændenes varer. Det fremgår af foreløbige regnskabsopgørelser fra landbruget. Den store nedgang bringer mellem 1500 og 1700, eller ca. hver syvende danske landmand, på randen af konkurs.

Det skriver dagbladet Børsen.

De kriseramte danske landmænd kæmper med både store underskud og en meget høj gældssætning, samt en lav effektivitet. Det viser nye beregninger fra rådgivningscenteret Seges, der maler et meget alvorligt billede af det danske landbrugs situation.

"Beregningerne er lavet med udgangspunkt i de aktuelle, lave prisniveauer. Ved en mere langsigtet betragtning med et normalt niveau for priserne er der omkring 950 landmænd, 8-9 pct., i gruppen med gældsprocent på over 70, underskud og lav effektivitet. De er særligt hård pressede, og deres fremtid som landmænd er meget usikker," udtaler Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, til dagbladet Børsen.

Landmændenes situation hænger afgørende sammen med bankerne, der hvis de går i panik kan udløse en kaskade af lukninger i dansk landbrug. Men det vurderes dog af Seges som urealistisk. Alligevel pålagde Finanstilsynet i sit julebrev bankerne ikke kun at tænke i langsigtede kundeforhold, når de skulle vurdere behovet for nedskrivninger.

Dansk mælkeøkonomi i bedring

Landmænd søger mod nødudgangen

Rentealarm i landbruget: Gå fra flekslån nu 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også