Fredning rammer hummerfiskere hårdt

Valget står mellem hårdtprøvede hummerfiskere eller hårdtprøvede dyre- og plantearter.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO
KILDE: FREDERIKSBORG AMTSAVIS

Regeringen vil frede seks områder i Kattegat for at give arter på havets bund bedre levevilkår. Forslaget kommer til at gøre ondt i trawlene hos de danske hummerfiskere, skriver Frederiksborg Amts Avis.

"Det her vil ramme hummerfiskerne hårdt. De har netop valgt de blødbundsområder, hvor vi trawler. Det er fuldstændig hul i hovedet. De tager mit fiskevand væk, og det betyder, at jeg skal søge andre steder hen og sejle længere væk," siger Steen Jørgensen, hummerfisker og formand for Hundested Fiskeriforening til avisen.

Han lever af at fiske hummere og hiver omkring 30 tons jomfruhummere over rælingen hvert år. Hvis regeringens udspil bliver en realitet, bliver den kvote dog umulig at nå. Steen Jørgensen skønner, at han i hvert fald vil miste 30 procent af sit fiskeri.

"Det her får en kæmpe betydning. Det svarer til, at de lige så stille tager jorden fra en landmand. Jeg ved godt, at jeg ikke ejer havet, men jeg har tilegnet mig nogle rettigheder til at fiske. Jeg har en ration, og der vil være en stor del hummere i de områder, som jeg ikke kan komme og fange," siger Steen Jørgensen til Frederiksborg Amts Avis.

En politisk prioritet

Fredningen er et forsøge på at beskytte koraller og krebsdyr, der lever i den dybe havbund i dele af Kattegat. Regeringen har i sit forslag udpeget i alt seks områder, der dækker et areal af havbunden på cirka 650 kvadratkilometer, hvilket svarer til cirka fire procent af den danske del af Kattegat og ni procent af den dybe bløde havbund. Her bliver brug af bundtrawl, dumpning af oprenset sand og grus og indvinding af råstoffer forbudt. Fiskeri med garn, flydetrawl og tejner vil fortsat være tilladt.

"Det er et politisk valg, hvad man vægter højest. Der er nogle af områderne, hvor fredningen vil medføre tab for fiskerne, men man kan samtidig ud fra vores undersøgelse regne med, at det vil have en gavnlig effekt på miljøet," siger Henrik Gislason, professor i fiskeribiologi ved DTU Aqua og part i en nylig undersøgelse med titlen "Effekten af fiskeri med bundslæbende redskaber på bundfauna i indre danske farvande."

Fiskeri nedbringer artsrigdom

Undersøgelsen har sammenholdt bundfaunaen ved prøvestationer i de danske farvande med, hvor meget der bliver fisket. Konklusionen er, at fiskeriet har en reducerende effekt på artsrigdommen i områderne.

I øjeblikket frekventerer hummerfiskere fra Skagen til Bornholm, og enkelte både fra Sverige og Tyskland, de områder, som regeringen vil lukke. Her i blandt også omkring 30 både fra Gilleleje og Hundested.

"Fiskerierhvervet bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser i yderområderne, og derfor handler det om at finde den rigtige balance mellem benyttelse og beskyttelse. Det mener jeg, vi har fundet her," siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Forslaget om at beskytte områder i Kattegat er den 16. januar sendt i høring af de to ministre.

Familieselskab scorer kassen på rejer

Fiske-milliardær hiver kæmpeoverskud i land

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter