Fiske-milliardær hiver kæmpeoverskud i land

Danmarks rigeste fisker, Kristian Barslund, har haft et fantastisk 2013 og kan lægge et stort millionbeløb oven i formuen.
Foto: PR
Foto: PR

Hos fiskeselskabet Ocean Prawns, der har hjemme på havnen i bornholmske Nexø, må direktør og ejer Kristian Barslund Jensen være en glad mand.

Regnskabet for 2013 er netop blevet offentliggjort, og det viser et overskud på 82,3 mio. kr. ud af en omsætning på 633 mio. kr. Det er tæt på en fordobling af sidste års resultat – og Ocean Prawns suverænt bedste resultat i ti år.

”Fremgangen skyldes især bedre rejefiskeri til bedre priser og ingen længere værftsophold i 2013. Udviklingen har til fulde indfriet ledelsens forventninger,” skriver Kristian Barslund i regnskabet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til regnskabet fra direktøren, som stiftede selskabet i 1976.

Milliardstor formue

Siden stiftelsen har Kristian Barslund Jensen og hans familie tjent styrtende med penge på Ocean Prawns, som fanger rejer fra store trawlere i havene omkring Canada og Grønland.

Efter det nye overskud er selskabets egenkapital oppe på 539 mio. kr., og ifølge en opgørelse fra Berlingske Business har Kristian Barslund Jensen en formue på 1,1 mia. kr.

Det placerer ham som nummer 78 på listen over landets rigeste personer, og han er samtidig den klart mest velhavende fisker.

”Min opskrift på succes er, at man skal koncentrere sig om det, man har forstand på. For mit vedkommende er det rejefiskeriet. Og så skal man opbygge virksomheden, inden man begynder at sprede den ud,” sagde han, da FødevareWatch i april besøgte Ocean Prawns i Nexø.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Canadisk guldgrube

Ocean Prawns er en koncern med en række datterselskaber under sig.

Den store indtjeningsmotor er et joint venture med det canadiske selskab Clearwater, som er verdens største producent af levende hummere.  

De to selskaber er gået sammen om at fange rejer i Canada, og regnskabet for 2013 afslører, at langt størstedelen af selskabets indtjening kommer her fra.

På samme måde har Ocean Prawns et samarbejde med et fransk selskab, som man deler hele EU-rejekvoten i Grønland med.

”På den måde kan man sige, at vi ingen konkurrenter har. Vi har hele EU's kvote på Grønland, så der er ikke plads til nye aktører,” har Kristian Barslund udtalt.

Sønner er medejere

Af regnskabet fremgår det dog, at direktøren ikke forventer, at Ocean Prawns i 2014 kan opnå samme store overskud som sidste år.

Her peges bl.a. på, at et af selskabets store skibe lige nu er på et længere varende værftsophold. Det vil både være dyrt og påvirke fiskeriet, skriver Kristian Barslund.

Den 64-årige direktør har i øvrig gjort sine to sønner, Martin og Daniel, til medejere i selskabet med hver 20 pct. Men et egentligt generationsskifte ligger ikke lige for.

”Det har vi ikke lagt os fast på, og jeg regner også med at fortsætte mange år endnu,” sagde Kristian Barslund til FødevareWatch i april.

Fiskersønnen der blev milliardær

Familieselskab scorer kassen på rejer

Dansk fiskeri sejler i uroligt farvand

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også