FødevareWatch

Banker: Landbrug bliver største tabspost i 2014

Spar Nord og Lollands Bank har allerede været på banen med mer-nedskrivninger på landbrug.

Meget tyder på, at udlån til landbrug bliver årets største tabspost i de kommende 2014-regnskaber fra bankerne. Det skriver Økonomisk Ugebrev Formue, der påpeger, at der allerede inden for de seneste uger er kommet meldinger fra et par banker.

Først kom Spar Nord Bank med en ekstra hensættelse på 100 mio. kr. til landbrug, og torsdag kom så Lollands Bank med en mernedskrivning på landbrugskunder på 50 mio. kr.

"Med stor sikkerhed kommer der flere nedjusteringer på ryggen af den markant svagere økonomi i dansk landbrug og Finanstilsynets julebrev, som har påpeget, at bankerne skal have ekstra fokus på landbrugskunderne," vurderer ugebrevet.

Ifølge ugebrevet udgør landbrug kun cirka 6 pct. af banksektorens samlede bankudlån til erhverv (svarende til cirka 92 mia. kr.). Men på trods af dette vil tabene på landbrugsudlån i 2014 med stor sikkerhed blive største enkelte tabspost.

Af de samlede udlån på cirka 92 mia. kr. var der ved udgangen af 2013 akkumulerede hensættelser på cirka 12 mia. kr., viser Finanstilsynets tal.

Landbrugsposten vil ramme forskelligt, da udlånseksponeringen mod landbrug er meget forskellig fra bank til bank.

"I kroner og øre er de største udlånere til landbrug Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord og Vestjysk Bank. Relativt set er blandt andet Nordjyske Bank, Vordingborg Bank og den Jyske Sparekasse blandt de store landbrugsudlånere – med en eksponering på 15-20 pct. af det samlede udlån," oplyser ugebrevet.

Tabene skyldes primært den generelle svækkelse i landbrugets økonomi, i kølvandet på lavere afregningspriser på mælk og svin, samt stop for afsætning til Rusland som følge af boykot.

Finanstilsynet har desuden påpeget flere forhold, hvor nogle af bankerne ikke hidtil har levet op til reglerne.

"Ved nedskrivningsberegninger for landbrugsengagementer har Finanstilsynet konstateret, at nogle pengeinstitutter forudsætter, at besætning, maskiner og beholdninger kan sælges til bogførte værdier. Erfaringen er, at værdierne som regel er lavere ved et salg i forbindelse med afvikling af engagementet end ved Going Concern, og at kundens svage likviditet ofte vil have ført til reduktioner i omfanget af disse aktiver, skriver tilsynet og understreger, at det skal der tages højde for ved nedskrivningsberegninger.

Her er tre forslag, der kan redde landbruget 

Banker: Kriselandbrug tvinger til nedskrivninger 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier