FødevareWatch

Banker: Kriselandbrug tvinger til nedskrivninger

1000 danske landmænd vil snart blive nødt til at acceptere enten tvangssalg, konkurs eller tvangsauktion af deres forretning, mener eksperter. Dermed står bankerne foran en bølge af nye nedskrivninger i 2015.

Foto: Finn Frandsen/RITZAU SCANPIX/Arkiv

Det danske landbrug er i sin værste krise siden 1930'erne, og 1000 danske landmænd vil snart blive nødt til at acceptere enten tvangssalg, konkurs eller tvangsauktion af deres forretning, mener eksperter.

Dermed står bankerne foran en bølge af nye nedskrivninger i 2015.

Det skriver Berlingske Business.

"Det er nødvendigt at få solgt omkring 1000 nødlidende ejendomme gennem tvangssalg, konkurser og tvangsauktioner. Det er så stor en mængde ejendomme, at det ikke kan undgå at påvirke markedet. Jeg forudser derfor midlertidigt er kraftigt prisfald på landbrugsjord, udtaler Jens Schjerning fra AgroMarkets, der er ejet af landbrugscentrene i Dansk Landbrugsrådgivning.

Krisen i landbruget har allerede kunnet aflæses hos nordjyske Spar Nord, der har måtte sluge ekstra nedskrivninger for 100 mio. kr. i mandags.

Blandt de banker, der har en høj eksponering mod landbruget er Nordjyske Bank og Vestjysk Bank og Lollands Bank, der begge har mere end 20 pct. af deres udlån til landbruget. Blandt de større banker har Ringkjøbing Landbobank, Alm. Brand Bank og Østjydsk Bank omkring 10 pct. af de samlede udlån til landbruget.

Nationalbankdirektør Lars Rohde advarede allerede i december, om at landbruget stod overfor massive strukturelle, økonomiske problemer.

Direktør til landbrugsorganisation: Overvej hvordan det påvirker fremtidigt samarbejde

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier