FødevareWatch

Landmænd drejer nøglen om med milliardgæld

Mens banker og realkreditinstitutter skruer bissen på over for landmænd, der længe økonomisk har hængt ud over afgrundens rand, er de første af de værst kriseramte selv begyndt at trække det røde kort.

Foto: Martin Lehmann

En bølge af konkurser, tvangssalg og tvangsauktioner ventes at finde sted blandt danske landmænd i den kommende tid.

11.000 landmænd skylder til sammen 362 mia. kr., og deres konkurser kan give efterdønninger i banksektoren.

Det skriver Berlingske Business.

Ifølge eksperters vurderinger vil omkring 1000 landmænd, og i værste scenarie op til 1800 landmænd, over de kommende to år blive nødt til at dreje nøglen om. I dag er mellem 15 og 16 pct. af de 11.000 landmænd, der er heltidsbeskæftiget i sektoren, insolvente.

Det er blandt andet resultatet af et vildt ridt i første halvdel af sidste årti i form af køb af ejendomme til skyhøje priser med gearing, dyre rente- og valutaswap og i fleres tilfælde investeringer i vidt forskellige projekter som vindmøller. Det skete med bankernes og realkreditinstitutternes godkendelse, men det er altså slut nu.

I dag er det ofte bankerne, der er med til at tvinge landmændene ud i en konkurs eller tvangssalg som følge af hævede bidragssatser. Det gør bankerne med henvisning til Finanstilsynets krav om, at bankerne skal have større sikkerhed.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier