Skarpt angreb på minister: Politisk plat på dyrevelfærd

Formanden for landets svineproducenter er "skræmt" af de holdninger, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) lufter om landmænd og dyrevelfærd: "Det er simpelthen ikke anstændigt," skriver han i et indlæg.
Foto: Af Gorm Branderup, Jyllands-Posten
Foto: Af Gorm Branderup, Jyllands-Posten
Af Erik Larsen, formand i Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion (VSP)

Som formand for Danmarks 4000 svineproducenter, bliver jeg irriteret og ked af at høre, hvordan vores fødevareminister Dan Jørgensen hænger den danske svineproduktion til tørre i et politisk slagsmål med oppositionen. Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti lancerede for få dage siden et udspil, der skal forbedre rammerne for fødevareproduktion i Danmark betragteligt.

Et af de progressive forslag går på, at vi i Danmark skal have det samme harmonikrav, som i resten af EU. Harmonikravet er forholdet mellem, hvor mange dyr man må have på sin bedrift, i forhold til hvor meget jord man har at bringe gylle ud på. I dag må danske landmænd have 1,4 dyreenheder per hektar.

VKO vil ændre det til 1,7 som i resten af EU. Det betyder ikke, at grisene får mindre plads i staldene, da loven om plads til grisene i stalden ikke bliver ændret. Men det vil give landmændene mulighed for at bygge nye stalde eller fylde grise i tomme stier i de gamle.

Dan Jørgensen var ikke sen til at angribe oppositionen med påstande om, at forslaget ville skabe ”polske tilstande” for dyrevelfærden. Og det på trods af, at forringelse af dyrevelfærd, som jeg ser det, ikke er nævnt med ét eneste ord i oppositionens udspil.

Hvor er ministerens korttidshukommelse? I marts måned i år stod vi side om side og skrev under på en erklæring, der skal sikre markante fremskridt på dyrevelfærden i de danske svinestalde. Færre døde smågrise, løsdrift i farestalden, alternativer til kastration og forsøg med at stoppe halekuperinger. Vi er allerede bedre end stort set alle andre lande, men vi har gang på gang vist, at vi på trods af vores førerposition gerne vil sikre dyrevelfærden fortsat.

Jeg og mine medlemmer står på mål for den aftale, vi har skrevet under på i foråret, og vi ruller ikke dyrevelfærden tilbage. Det skræmmer mig, at Dan Jørgensen åbenbart anser danske landmænd for nogen, der altid sigter efter så lidt dyrevelfærd som muligt. Det er simpelthen ikke anstændigt, at ministeren anser Danmarks dygtige svineproducenter som nyttige idioter, der kan bruges som våben i et politisk angreb. Vi vil ikke være en del af et politisk spil.

Minister advarer: VKO-forslag en katastrofe for miljøet

Borgerlige klar til ny miljøregulering af landbruget

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg