Minister advarer: VKO-forslag en katastrofe for miljøet

Økologerne frygter for konkurrencesituationen, L&F er begejstrede og fødevareminister Dan Jørgensen mener, at miljøet og dyrevelfærden er truet, hvis kravene til landbruget slækkes som blå blok foreslår det.
AF RITZAU & JØRGEN RUDBECK

Flere dyr i staldene og mere gødning på markerne, sådan som blå blok foreslår i en ny landbrugspakke, vil være et anslag mod både miljøet og dyrevelfærden, advarer fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Han betegner de 16 forslag, som præsenteres tirsdag, som en trussel mod miljøet, fødevaresikkerheden og dyrevelfærden.

"Hvis forslagene realiseres, ville det være en katastrofe for miljøet," siger Dan Jørgensen til Ritzau.

"Vi har en miljølovgivning, som forsøger at beskytte vores mest sårbare områder, blandt andet vandmiljøet. Hvis vi bare giver los, så vil vi se en markant forringelse af vores natur og miljøtilstand," siger han.

Borgerlige klar til ny miljøregulering af landbruget

De tre partier vil blandt andet tillade landmændene at gøde op til EU's grænse og dermed ikke være underlagt stramme danske særregler.

Men ifølge ministeren stilles der ikke skrappere krav til danske landmænd, end der gør til de øvrige landmænd i EU.

"Vi har ikke en strammere miljølovgivning i Danmark. Tværtimod dyrker vi vores jord intensivt med 66 procent under plov," siger Dan Jørgensen.

Han kritiserer desuden, at ingen af forslagene har fokus på dyrevelfærd og den multiresistente svinebakterie MRSA.

"Hvis man vil producere mange flere svin, før vi har fået styr på MRSA, så kan det desværre kun gøre opgaven endnu sværere," siger han.

Fødevaresektor elsker nyt nordisk

Han undrer sig ikke over, at Venstre kommer med den type forslag, for "det ligger i partiets dna, at der skal produceres så meget som overhovedet muligt uden hensyn til dyr og miljø".

"Men Dansk Folkeparti gik jo engang op i dyrevelfærd. Det er nu fortid. Og ser vi på De Konservative, så må man sige, at den nye partileder har skiftet kurs. Det er virkelig et nybrud, for partiet har jo ellers været et miljøparti," siger Dan Jørgensen.

Reaktionen fra Dan Jørgensen kommer efter at de tre partiledere i Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti i en fælles kronik i Jyllands-Posten tirsdag mener, at hensynet til væksten i erhvervet er skubbet i baggrunden til fordel for en iver efter at sikre natur, miljø og bæredygtig produktion. Læs kronikken fra Jyllands-Posten HER.

Nervøse økologer

Fødevareministeren er ikke den eneste, som frygter konsekvenserne af forslaget med de 16 initiativer.

Hos Økologisk Landsforening er formand Per Kølster nervøs for blandt andet konkurrencesituationen.

Vi kan blive presset rent konkurrencemæssigt, hvis det bliver mere økonomisk attraktivt at drive det konventionelle landbrug i forhold til det økologiske. Så er det i modsætning til det man ellers ønsker – nemlig en fordobling af det økologiske areal indenfor de kommende fem år," siger han til TV2.

L&F tror på hurtig vækst

I Landbrug & Fødevarer er man anderledes positiv omkring udspillet fra blå blok.

"Fødevarepakken er på alle måder et kæmpe gennembrud, der vil kunne sikre vækst og arbejdspladser i fødevareklyngen – samtidig med at vi fortsat passer på vores miljø. Lige nu står landmænd og fødevarevirksomheder i en akut krise, hvor prisen på svinekød er styrtdykket som følge af Ruslands boykot af fødevarer fra EU. Det er en politisk strid, som landmændene er helt uden skyld i, men hvor de betaler for alle konsekvenserne. Derfor er det nødvendigt, at vi ser på alle muligheder for at gøre de danske landmænd mere konkurrencedygtige. Her viser udspillet fra VKO den helt rette vej," udtaler adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup, i en meddelelse.

Fødevarestyrelsen underskriver aftale med Rusland

DF vil kompensere Ruslands-ramte virksomheder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også