FødevareWatch

Fiskeriet lover milliardvækst mod at få længere line

I regeringens planer om at øge eksporten fra fødevareerhvervet med op mod 50 mia. kr. frem til 2020 spiller dansk fiskeri en nøglerolle.

Foto: /ritzau/Joachim Adrian

Dansk fiskeri skal spille en nøglerolle i regeringens planer om at øge eksporten fra fødevareerhvervet med op mod 50 mia. kr. frem til 2020.

Får fiskeriet lov at vælge de mest effektive forvaltningsmetoder, kan produktionen i fiskeri og akvakultur øges med 40 pct.

Det er vurderingen en ny rapport, som alle de fiskeproducerende erhverv på opfordring fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) netop har færdiggjort. Rapporten indeholder 14 anbefalinger til ministeren.

En af dem er, at myndigheder og politikere skal droppe deres hovedfokus på detailstyring, beskyttelse af fiskebestande og miljø.

I stedet skal fiskerne have friere hænder til ud fra nogle fastsatte rammer om forvaltning og miljøbelastning selv at vælge de bedste produktionsmetoder.

Dansk fiskeri og akvakultur producerer årligt fisk for fire milliarder kroner. Samtidig eksporterer fiskeforarbejdningsindustrien hvert år for 20 mia. kr., hvilket gør Danmark til EU's største eksportører af fiskeprodukter.

Men fiskeriet kan ifølge rapporten sagtens spille en langt større rolle til gavn for både branchen og for dansk økonomi.

"Fiskeriet er nøglen til at bekæmpe den omtalte mangel på vækst og arbejdspladser i Udkantsdanmark", siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Han peger på fiskerihavnen i Hanstholm, der beskæftiger omkring 2000 mennesker og bidrager med over 12 pct. af Thisted Kommunes skattegrundlag.

"Vi ønsker ikke at fiske havene tynde. Men skal vi have flere råvarer, er det afgørende, at branchen samarbejder med havbiologerne, så der kan fastsættes kvoter, der afspejler fiskebestandens reelle størrelse", siger han.

EU lægger told på tyrkiske fisk efter dansk klage

Overblik: Det betyder milliardaftalen for fiskeriet

Ny aftale: Milliardbeløb på vej til bæredygtigt fiskeri

 

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier