Fiskerformand beskylder Greenpeace for løgnagtighed

Greenpeace hænger i en ny rapport 20 europæiske fiskerbåde ud for bl.a. overfiskeri - herunder danske Kingfisher. Simpelthen utilstedeligt, kalder formand for Danmarks Fiskeriforening det.
Foto: Thomas Larsen/POLFOTO/arkiv
Foto: Thomas Larsen/POLFOTO/arkiv

I en netop udgivet rapport langer miljøorganisationen Greenpeace ud efter 20 europæiske fartøjer, såkaldte Monster-både, der anklages for bl.a. overfiskeri og destruktivt fiskeri.

Det danske fartøj HM 555 Kingfisher er et af de fartøjer, som anklagerne rettes imod. Kingfisher er medlem af Danmarks Fiskeriorganisation PO, og her er formand Svend-Erik Andersen mildest talt utilfreds med rapportens konklusioner.

”Jeg kan forholde mig til det danske fartøj på listen, og det er direkte løgn, det der står der.”

Okay. Det kan I dokumentere?

”Vi kan i hvert fald sige, at han har fisket efter gældende regler, og der er os bekendt ikke foretaget retsforfølgelse af ham for ulovligt fiskeri . Så hvor Greenpeace har det fra, kan vi simpelthen ikke finde ud af,” siger formanden til FødevareWatch og fortsætter:

”Vi antager, at det er korrekt, hvad manden siger – han har ikke fisket ulovligt, han har holdt sig inden for kvoterne, og sådan er det.”

Greenpeace skriver i sin rapport, at danske Kingfisher i 2013 hev 8 pct. af torskekvoten op af Nordsøen, og at ejeren sidder på den største del af torskekvoterne for Nordsøen og Skagerrak. Fartøjet er på listen, fordi det ifølge organisationen overfisker, bruger bundtrawl, har meget bifangst og et højt brændstofforbrug.

”Kingfisher er et eksempel på et fartøj, der med sin destruktive måde at fiske på viser, at der er noget ravruskende galt i dansk fiskeri. Man ved, at bundtrawl er en af de mest ødelæggende måder at fiske på,” fremgår det af Greenpeace' pressemeddelelse.

Svend-Erik Andersen er stærkt uenig.

”Det er ganske enkelt ikke korrekt. Selvfølgelig ved vi, at det er bundtrawl, og det har en påvirkning af havbunden, men det er ikke destruktivt. Der er EU-regler, der gælder for området, og dem overholder man selvfølgelig. Der er også miljøbeskyttelsesregler i EU, og der er ikke noget til hinder for, at man kan drive et fiskeri med bundtrawl og samtidig have et godt havmiljø,” siger formanden og fortsætter: 

”Det er i hvert fald ikke det pågældende fartøj eller den pågældende fartøjsejer, der forbryder sig mod nogen lov. Og vi synes, at det af sådan en organisation som Greenpeace er simpelthen utilstedeligt at bruge et enkelt fartøj til at fremme sit budskab på den måde, med at komme med forkerte, løgnagtige påstande om en enkelt person, hans skib og besætning.”

Ny Greenpeace-rapport hænger 20 fiskere ud

Lave fiskepriser presser branche til nytænkning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter