L&F har stævnet Fødevareministeriet

Landbrug & Fødevarer stævner nu Fødevareministeriet for gennemførelse af randzonerne.
Foto: Martin Lyngsstad Slottemo
Foto: Martin Lyngsstad Slottemo

Tirsdag valgte Landbrug & Fødevarer at stævne Fødevarestyrelsen for at gennemføre lov om randzoner.

Stævningen er en opfølgning på den verserende retssag, som blev anlagt tilbage i 2012, og som lige nu behandles ved Østre Landsret.

”Randzonerne har været et problembarn fra første færd, og Landbrug & Fødevarer har arbejdet målrettet imod generelle randzoner, siden oplægget blev lanceret med Grøn Vækst-aftalen," udtaler Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

12 samråd

Efter 12 samråd er parterne stadig uenige, og det har resulteret i en ny stævning, som påpeger hvor hårde økonomiske konsekvenser randzonerne har på nogle bedrifter. Landbrug & Fødevarer påpeger, at de økonomiske konsekvenser ganske enkelt ikke står mål med den kvælstofs- og fosforeffekt, som de er tiltænkt i vandplanerne.

”Det eneste rigtige er at tage randzoneloven af bordet og erstatte den med en målrettet regulering, hvor randzoner udelukkende indgår som et frivilligt virkemiddel de steder, hvor det har en dokumenteret effekt og hvor der er et dokumenteret behov for en indsats. Det arbejder vi vedholdende på,” siger Lars Hvidtfeldt.

Kun ni meter brede randzoner

Ved en nylig ændring af randzonelovgivningen blev arealet halveret fra 50.000 til 25.000 hektar.

Randzonerne skal være nu kun være ni meter brede, hvor de tidligere skulle være 10 meter. Hos Landbrug & Fødevarer vurderer man, at ændringen af loven udelukkende er sket for at kunne administrere loven og opnå den politiske fastsatte målsætning om et samlet randzoneareal på 25.000 ha. Det betyder, at placeringen af randzoner ikke sker ud fra miljø- og naturmæssige hensyn, men alene på baggrund af eksisterende udpegninger, hedder det i pressemeddelelsen

"Det betyder, at der ikke er nogen sikkerhed for at de randzoner, som skal udlægges efter den gældende lov, virker bedre end de randzoner, som nu er ophævet. Kvaliteten af naturen i randzonerne kan bestemt diskuteres. Det er paradoksalt, at tiltag, som vil øge biodiversiteten, ikke er tilladt i randzonen," konstaterer Lars Hvidtfeldt.

”De skal få kamp til stregen”

Dan J.: Landbrugets fjender er blevet til venner

Klarere randzoneregler vedtaget

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter